kcancelik 22:45 26 Eki 2012 #61
Haklısınız. Biraz daha bakayım, belki bir şeyler çıkar.
Bu arada o üretici fonksiyonu nereden çıkardığınızı yazabilir misiniz?
gereksizyorumcu 22:46 26 Eki 2012 #62 Sabri hocam farklı sorularınız varmı bununla ilgili birlikte uğraşalım.Yada ben sorayım isterseniz.
sorabilirsiniz ama ben şimdi maç izliycem aralarda ancak bakabilirim bir de genelde sorduğun soruların hepsini önceden görmüş olduğum için hiç uğraşmadan cevabı bulabiliyorum pek heyecanlı olmuyor. farklı tarzda sorularınız varsa tercihimizi o yönde kullanalım lütfen.
svsmumcu26 22:47 26 Eki 2012 #63
5 tane kişi olduğundan öyle çıkartıyoruz.bununla ilgili anasayfada başlarda bi makalesi var Sabri hocamızın okuyabilirsin.
svsmumcu26 22:48 26 Eki 2012 #64 sorabilirsiniz ama ben şimdi maç izliycem aralarda ancak bakabilirim bir de genelde sorduğun soruların hepsini önceden görmüş olduğum için hiç uğraşmadan cevabı bulabiliyorum pek heyecanlı olmuyor. farklı tarzda sorularınız varsa tercihimizi o yönde kullanalım lütfen.
Tamam hocam.Güzel bir soru ariyacağım...Ama sizde çözmeyin zor zor soruları size göre heyecan verici soruları biz görünce kaçıyoruz
gereksizyorumcu 22:51 26 Eki 2012 #65 Bu arada o üretici fonksiyonu nereden çıkardığınızı yazabilir misiniz?
üretici fonksiyonları kabaca anlattığım bi yazı vardı ana sayfada. ona baktıysanız ya da en azından bu konuda önbilgiye sahipseniz şöyle açıklayabilirim
yukarıdaki şekli çizdik bu şekil sayesinde a+2b+3c+4d+5e=25 denklemini yazabiliyoruz.
bunlar farkları simgeliyor. her sayı diğerinden ne kadar fazlaymış onu düşünüyoruz. (mesela en büyük sayı için üstten sınır olsaydı soruyu bu noktada çözmüştük ama toplamda sınır var)
a için (1+x+x²+x³+...)=1/(1-x)
b için (1+x²+x⁴+...)=1/(1-x²)
..
e için (1+x⁵+x
10+...)=1/(1-x⁵) eşitlikleri elde edilir hepsini çarptığımızda x
25 in katsayısını arıyoruz bunu da bulmanın en kolay yolunu sonradan nasılsa bi kolay yol buluruz diye düşünüp ilk etapta 25. türevini 25! e bölmek olarak bulmuştum ama orada kaldık.
kcancelik 22:54 26 Eki 2012 #66
O yazıyı okumuştum, şimdi açıklamanızla daha iyi anladım. Teşekkür ederim.
İyi günler.