kafadan bir soru
1) basamakları toplamı 10a eşit olan kaç tane pozitif tam sayı vardır?
kafadan bir soru
Bütün basamaklar 1 olsa en fazla 10 basamaklı olabilir. O nedenle az önce çözdüğümüz sorular gibi 10 tane 1'i 10 basamağa dağıtacağız: (10+10-1,10)=(19,10)=92378 gibi bir şey buldum.
Sanırım sen bunu kastettin, yalnız şöyle de bir sıkıntı var, mesela 10 tane 1'i dağıtıp geri kalan sıfırları sayının sağına koyarak sonsuz tane elde edebiliriz.
İyi günler.
Bilgi ve ego ters orantılıdır, bilgi arttıkça ego azalır. (Albert Einstein)
evet bu şekilde daha zor bir soruya geçiliyor tamam kolaylaştıralım 4 basamaklı yapalım bunu.
Az önce bir düzeltme yaptım, sanırım 4 basamaklı demeseydik çözemezdik zaten. 4 için de (10+4-1,4)=712 çıkması lazım.
İyi günler.
maalesef
a+b+c+d = 10
a>0 olmalı. a+b+c+d = 9 şartını sağlayanları arıyoruz. 9 tane böyle 3 tane ayraç C(12,3) olur.
a>0 şartı tümü için geçerli olur zaten hepsine tek tek bakmaya gerek yok.a'ya 1 değeri atarsan hep en az 1 olacağından 4 basamaklı pozitif bi sayı elde ederiz.
Sıkıntıyı anladım, 10 tane 1'i bir basamağa toplama durumunu da saymış oluyoruz. Yalnız senin yazdığın cevap 4 basamaklı için, değil mi?
İyi günler.
ayrıca 3 basamaklı dese bile çözüm gelirdi
a+b+c = 10
a+b+c = 9 C(11,2) tane.
Aslında biraz daha uğraşsak buradan taban aritmetiği katılmış sorular da çıkabilir.
Bu arada akşam akşam beyin fırtınası iyi oldu, ellerine sağlık.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!