Merhaba değerli matematik tutkunları;
10. sınıfa geçtim artık, haliyle yavaş yavaş ispat yapabilecek duruma gelmem gerektiğini düşünüyorum. Hatta 9. sınıfın ilk konusu mantıktır, daha sonra ispat yöntemleri geliyor, fakat malesef anlatılmadan geçildi, birkaç meraklı arkadaş olarak kendimiz araştırdık tabi. Ben matematiğin otomatikleştirilmiş bir ders olmadığını düşünüyorum; sanırım kuralı verilmiş bir f fonksiyonunun tanım kümesini 5 şık içerisinden seçmek, matematik yapmak sayılmaz, değil mi?
Öncelikle yukarıda yazdıklarımda yanlış bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız, duymak ve fikrinizi almak isterim. Eğer yukarıda anlattıklarıma katılıyorsanız sorunuma geçeyim. Malesef bugüne kadar ispatlarla karşılaşmadığım için gördüğüm bir şeyi ispatlamakta zorlanıyorum, biraz erteliyorum, tekrar tekrar deniyorum, bazen sonuca ulaşabiliyorum; bazı durumlarda ise küçük bir araştırmadan sonra ispatı yapabiliyorum. Genellikle ispat edeceğim teoremi gördüğümde kafamda bir ışık yanmıyor diye özetleyebilirim.
Tavsiyelerinizi almak isterim, özellikle bir ispata başlarken nasıl başlıyorsunuz, önceden kafa yoruyor musunuz, yoksa doğrudan ispata mı geçiyorsunuz? Hangi ispat yöntemini kullanacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?
Biraz uzun oldu, umarım derdimi anlatabilmişimdir. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
İyi günler.