MatematikTutkusu.com Forumları

bir doğal sayının bölen sayısını bulma

domatesliordek 01:35 26 Şub 2012 #1
Öncelikle merhaba. Benim sormak istediğim bir soru vardı, bir sayının pozitif bölen sayısının formülünün ispatı nedir acaba ? İnternette baktım falan öyle şeyler vardı ki kendimi arapça okuyormuş gibi hissettim resmen. Forumu da yeni kesfettim daha arama falan var mı bilmiyorum, bu konuyu arayamadım :/ Eğer böyle bir acıklama yapılmıssa linki atar mısınız ? Ya da bunu acıklayabilir misiniz ? Ve lütfen, 9. sınıf öğrencisinin anlayabileceği bir acıklama olsun Simdiden cok tesekkürler :3

gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar) gökberk 02:02 26 Şub 2012 #2
Kombinasyon ile açıklayabileceğimi düşünüyorum.

Mesela sayımız 120 olsun.
Asal çarpanlarına ayıralım,
120=2³.3¹.5¹

Her taban için kuvvetinin bir fazlası kadar seçebileceğimiz değer vardır, 2³'ü ele alalım.
20
21
22
23

Görüldüğü gibi 2³ için kuvvetin bir fazlası kadar yani 4 farklı üs kullanabiliyoruz. Bunlardan herhangi birini seçebiliriz. C(4,1)=4 tane seçim olarak ifade edilir.

Öyleyse 3¹ için de kuvvetin bir fazlası kadar yani 2 farklı üs kullanabiliyoruz. Bunlardan herhangi birini seçebiliriz. C(2,1)=2 tane seçim olarak ifade edilir.

Aynı şekilde 5¹ için de 2 farklı üs seçimi yaparız. C(2,1)=2 farklı seçim olarak ifade edilir.

Sonuca gelirsek, 2³.3¹.5¹ taban ve üslerini kullanarak,
C(4,1).C(2,1).C(2,1)= (4).(2).(2) = 16 farklı sayı yazılabilir. Demek ki 120 sayısının 16 tane pozitif tam sayı böleni varmış.

Şuna dikkat edelim, 4.2.2 = (3+1).(1+1).(1+1) kalın işaretlediğim yerler 120 sayısının asal çarpanlarının kuvvetleri, ve hepsinin bir fazlasını aldık.

Kuvvetin bir fazlasının nerden geldiği de açıkça belli, bütün tabanların bir de 0. kuvveti olduğundan üs+1 tane kuvveti vardır diyoruz.

Anlattıklarımızı bir fomüle çevirmek istersek;
am.bn.ck sayısının, (m+1).(n+1).(k+1) tane pozitif tam sayı böleni vardır.

Umarım açıklayıcı olmuştur

domatesliordek 02:23 26 Şub 2012 #3
Cok tesekkür ederim, bütün arastırdığım yerlerdekinden daha acıklayıcıydı, cok cok tesekkürler !

gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar) gökberk 02:27 26 Şub 2012 #4
Birşey değil, öğrencinin dilinden öğrenci anlar Oldukça uzun bir mesajı alıntı yapmışsın pek hoş görünmüyor forum düzeni açısından, bu nedenle alıntıyı siliyorum

domatesliordek 02:30 26 Şub 2012 #5
Ah, fark etmemistim özür dilerim Cok tesekkürler tekrardan ^^

gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar) gökberk 02:32 26 Şub 2012 #6
Önemli değil

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm