MatematikTutkusu.com Forumları

parabol ile ilgili sorular

1 2 Son
mert46 - ait kullanıcı resmi (Avatar) mert46 15:08 21 Oca 2011 #1
1.SORU:

grafik f(x)=ax2+bx+c parabolüne aittir. |f(x)|=-f(x) denklemini sağlayan x tamsayı değerlerinin toplamı kaçtır?
2.SORU:

şekilde verilenlere göre ABO dik üçgeninin alanı kaç birim karedir?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 15:45 21 Oca 2011 #2
1.
fonksiyonun negatif ya da sıfır olduğu tamsayı değerleri toplamını soruyor
1+2+3+4+5=15

2.
parabolün denklemi zaten verilmiş , doğruyu kestiği orijinden hariç diğer noktayı buluruz
x=5/3 bulunur. doğru denkleminde yerine koyup y=5/9 buluruz
o üçgenin alanı da (5/3).(5/9)/2=25/54 bulunur

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 19:07 21 Oca 2011 #3
Üstadım burada 0 yapan değerleri almamamız gerekiyor zannedersem.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 04:57 22 Oca 2011 #4
mesela f(3)=-4 olsun (grafikten olmadığı görülüyor ama öyle olsun)

|f(3)|=|-4|=4=-f(3) sağlanmış oluyor.
yani ben burdan sıfırdan büyük olmayan değer veren her tamsayıyı anladım.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 05:39 22 Oca 2011 #5
Ben şundan dedim. Mutlak değerin içindeki ifade, ancak 0 dan küçük olduğu zaman dışarıya önüne - alarak çıkar. 0 veya pozitif olursa aynen çıkar. Soruda |f(x)|=-f(x) dediği için f(x) in 0 dan küçük değer aldığı anlaşılır diye düşündüm.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 05:42 22 Oca 2011 #6
Sizin dediğiniz de bir yere kadar mantıklı ama, işin içine 0 girince bozuluyor gibi geldi bana. |f(1)|=|0|=-0=-f(1) gibi bir şey demek istiyorsunuz. 0 ın önüne işaret almadığını var sayarsak bu yanlış oluyor.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 05:48 22 Oca 2011 #7
ben ilk itirazınızda sadece 0 yapan değerleri almamız gerektiğini söylediğinizi sanmıştım meğer yanlış okumuşum onları almayalım diğerlerini alalım diyomuşsunuz

bence ikisi de alınmalı sonuçta sıfır da önüne işaret alabilir sadece işaretin bi anlamı olmaz -0=+0=0 pekala diyebiliriz.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 05:57 22 Oca 2011 #8
Bilemiyorum. Mutlak değerin tanımıyla çelişiyor Ayrıca, biz 0 ı ne negatif ne pozitif sayı olarak tanımlıyoruz. Sizin dediğiniz gibi olursa 0, Pozitif ve negatif sayıların kesişimi olur ve bu da pozitif ve negatif sayıların ayrık küme olması durumunu bozar.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 06:02 22 Oca 2011 #9
hocam bir sayının başına - veya + koymak için onun negatif ya da pozitf olması gerekmez ki
-0=(-1).0
+0=(+1).0

ben gerçekten 0 değerlerinin neden çıkarılması gerektiğini anlayamadım.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 06:07 22 Oca 2011 #10
Neyse, yine ben hatalı olabilirim. Mert foruma girdiğinde doğru cevabın ne olduğunu söyler.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
.10. sınıf Parabol Çözümlü Sorular Çözümlü Parabol Soruları Parabol Grafikleri Çözümlü Sorular Parabol İle İlgili Çözümlü Sorular
Tüm Etiketler

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm