Sayın paradoks12, sizin şu balon sorusuna gelince cevap galiba 1+2+3+5+8=19 oluyor. Eğer doğruysa soruyu anladığımı zannetmeyin. Siz ve gereksizyorumcudan kopya çektim.
Sayın paradoks12, sizin şu balon sorusuna gelince cevap galiba 1+2+3+5+8=19 oluyor. Eğer doğruysa soruyu anladığımı zannetmeyin. Siz ve gereksizyorumcudan kopya çektim.
fibonacci sayıları leonardo fibonaccinin sorduğu tavşan sorusuyla ortaya çıkmıştır,
Tavşan Problemi
“Dört yanı duvarlarla çevrili bir yere bir çift tavşan konmuştur. Her çift tavşanın bir ay içinde yeni bir çift tavşan yavruladığı, her yeni çiftin de erginleşmesi için bir ay gerektiği ve tavşanların ölmediği varsayılırsa, 100 ay sonunda dört duvarın arasında kaç çift tavşan olur?” Bu şekilde düşünüldüğü takdirde tavşan çiftleri aylara göre şu sıralamayı ortaya koymaktadır: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89,... Görüldüğü gibi ilk iki sayı hariç, her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamına eşittir.
yavru tavşanları küçük, yetişkinleri ise büyük çizdim, birde hangi tavşanın nerden geldiğini göstermek için kırmızı çizgileri takip edebilirsiniz. yeni doğan yavru tavşanlarıda hangi tavşan çiftinden doğmuşsa gene o tavşan çiftine kırmızı çizgilerle bağladım, tabloyu bu şekilde istediğiniz kadar uzatın hep fibonaci serisinin elemanları şeklinde ilerletebilirsiniz, ben 8 çift tavşan üretene kadar uzattım
Öğretmenim teşekkür edrim, anlamayolunda bir adım daha ilerledim. Bu hızla, 20 sene sonra anlıycam galiba. Bu arada verdiğim cevap doğru mu?
Öğretmenim tekrar teşekkür ederim. Ben o resmi alıntı zannetmiştim. Meğer sizin emeğinizmiş. Zahmet verdim size.
1,2,3,5,8, sayılarına şöyle bakmanız daha çok yardımcı olacaktır.
1 kutu olsaydı: 1farklı şekilde balonu kutuya yerleştirebilirdik ( o da kendi kutusuna yerleştirildiği durum)
2 kutu olsaydı: 2farklı şekilde yerleştirebilirdik ( ya her balon kendi kutusunda yada birbirlerinin kutusunda)
3 kutu olsaydı: 3 farklı şekilde yerleşebilirlerdi ( bu durumu daha önceki mesajda balonlara harf vererek yapmıştım, abc, acb ve bac olmak üzere 3 şekilde olur.
4 kutu olsaydı:5 farklı şekilde yerleştirebilirdik (4 balonumuz a,b,c,d olsun; abcd, bacd,acbd,abdc ve badc olmak üzere 5 durum var.
5 kutu olsaydı: uzatmadan 8 olduğunu söyleyebilirim(önceki iki adımın toplamı), tek tek yazmama gerek yok,...
.
.
.
10 kutu sorulmuş: bunuda tektek yazmaya gerek yok aradaki adımları kademeli olarak bulup. 10. adıma ulaşabiliriz.
Yani demek istediğim şuydu. Bu tür soruların fibonacciyle çözülebildiğini sizde gördüm ama anlamadım. O yüzden, sizden kopya çektim dedim.
hocam kusura bakmayın, yanlış anlamanıza sebep olmuşum, ben onu şaka olsun diye yazdım, o mesajdan önceki mesajımda 6 yerde balon kelimesi geçiyordu, ama bu 6 kelimeden 4 tanesinin yazımında yanlışlık yapmıştım mesela balon yerine balan, balen, baln... tarzında y*****ım niye böyle oldu bilmiyorum ama istemeyerek olmuştu, tekrar özür diliyorum kusura bakmayın
ayrıca üzülerek eklemek istiyorum, 19 cevabınız yanlışçünkü ''balon'' kelimesini yanlış yazabilme yeteneğim 19dan çok daha yüksek
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!