çözümü genç arkadaşlara bırakalım, uğraşmışlar boşa gitmesin
çözümü genç arkadaşlara bırakalım, uğraşmışlar boşa gitmesin
1. grup: gözlüklüler: 3 kız, 5 erkek
2. grup: gözlüksüzler: 4kız,6 erkek
1. gruptan 1 erkek 2. gruptan 3 erkek seçersek, 2. guruptan 1 kız seçmek zorunda kalırız. ( 2. gruptan 3erkek seçilmişti ve bunlar gözlüksüzdü dolayısıyla bir de gözlüksüz kız seçilmeli)
toplam 5 kişi seçtik son grubuda közlüklü kızlardan seçmeliyiz ama maesef sadece 3 kişi var dolayısıyla burdan bişey çıkmaz (5+3=8 olacağında)
şimdi sırayla önce kombinasyonlar yazacağım ilk seçim 1. gurubun erkekleri ikinci seçim 2. grubun erkekleri, 3. seçim 2. grubun kızlar ve 4. seçim 1. grubun kızlarından oluşmak üzere 3 ayrı durum yazıp toplayacağım;
C(5,2).C(6,2).C(4,2).C(3,3)+C(5,3).C(6,1).C(4,3).C(3,2)+C(5,4).C(4,4).C(3,1)=900+720+15=1635 ( hiç güzel bir anlatım olmadı ama kusura bakmayın)
Güzel bir çalışma (beyin fırtınası mı deniyor buna?) oldu, ilgililere teşekkür ederim.
iyi anlatamasamda anlayacağını biliyordumayrıca sane özel olarak birazda kasıtlı olarak kötü anlatıyorum ki beni anlamak için extra çaba harcayıp daha çok düşünme fırsatı bul, düşünmek güzeldir ve sen zaten bunu severek yapıyorsun
Teşekkürler.
Evet bu tarz sorular inasanın beynini açar ve ufkunu genişletir. Eğer çözebilirseniz daha da faydası olur.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!