MatematikTutkusu.com Forumları

Tartı Seti (sorumaratonu soruları)

İlk  1 2
gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 17:06 27 Oca 2012 #11
paradoks hocam geçen gün üzerinde düşünürken bu soruya güzel olduğunu düşündüğüm bir çözüm bulduk. hazır kar yolları kapatıp vakit bulmuşken yazayım.

ağırlıklar a<b<c olmak üzere aaabbbccc tartı setimiz olsun.

Bu durumda herhangi bir ağırlık üçlüsünü ekle aldığınızda mesela aaa terazinin kefelerinde sol tarafı pozitif kabul edersek
3a,2a,a,0,-a,-2a,-3a olmak üzere 7 değişik tartım oluşturabiliriz.
Her ağırlık grubu için 7 değişik tarım oluyorsa toplamda 7³=343 alternatif vardır.bunlardan bi tanesi 0 geriye kalan 342 tanesi ise ikişerli olarak birbirlerinin negatifidir.
Kısaca belirtilen koşullarda oluşturulan bir şeyle en fazla 171 farklı ağırlık tartılabilir.
1-N arasındaki tüm ağırlıklar tartılmak isteniyorsa N en fazla 171 olabilir.171 için de çözüm bulmak ispatı
tamamlayacaktır onu da 111,777,494949 ile yapabiliriz.

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 01:13 30 Oca 2012 #12
hocam elinize sağlık, ben sayıların 1-7-49 olması gerektiğini kestirdim ama böyle bir ispat hiç aklıma gelmedi doğrusu

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 01:21 30 Oca 2012 #13
bu arada yeni soru bekliyoruz, çözemesek de kafa yormak iyi geliyor. yaşlandım artık yaptığım tek spor beğin cimlastiği bu kelimeyide doğru yazmayı bir türlü öğrenemedim, sevdiğim haliyle yazdım

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 02:08 30 Oca 2012 #14
hocam bu soruları belirttiğimiz siteden alıyoruz.
listede 20 tane soru var istediğiniz varsa seçin üzerinde beraber düşünelim.

İlk  1 2
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm