MatematikTutkusu.com Forumları

Olimpiyat soruları 1. soru

dogacel - ait kullanıcı resmi (Avatar) dogacel 18:31 05 Şub 2011 #1
1. soru ( A ): Kendisiyle bir fazlasının toplamı 3'ün bir kuvvetine eşit olan kaç pozitif tam sayı vardır?

C: x+(x+1)=2x+1 ise 3¹=1x2+1 3²=4x2+1 3³=13x2+1 şeklinde gider.Ayrıca iki pozitif tek sayının çarpımı her zaman pozitif tek sayıdır.Pozitif tek sayıların hepsini 2x+1 şeklinde çözümleyebiliriz.

Buna göre:

A)3 B)2 C)1 D)0 E)Hiçbiri seçeneklerinden doğru olanı E seçeneği olarak buldum. DÜZELTİLDİ.

tercihvebedel - ait kullanıcı resmi (Avatar) tercihvebedel 18:33 05 Şub 2011 #2
Doğru çözmüşsün gibi gözüküyor.

Little Hill - ait kullanıcı resmi (Avatar) Little Hill 05:08 04 Ağu 2012 #3
Şimdi 1'i ele alırsak 1+(1+1) = 3¹ olduğuna göre 1 neden sağlamıyor anlamadım.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 11:39 04 Ağu 2012 #4
öncelikle soru kaç tane böyle sayı vardır diyor o yüzden 1 in sağlaması sadece toplamı artırır.

ayrıca da bu haliyle bunun olimpiyat sorusu olması pek mümkün değil. muhtemelen bi yazım hatası olmuş mesela kendisinin ve 1 fazlasının kareleri toplamı vs gibi bişeyler olmalı (hoş bu da kolay olur). soruyu yazanın düzeltmesini beklemekten başka çaremiz yok.

Little Hill - ait kullanıcı resmi (Avatar) Little Hill 03:50 05 Ağu 2012 #5
Soruda hiçbiri diye bir seçenek var yani bu da demek oluyor ki 3 ten fazla bu kurala uyan sayı olması gerek, bu soruda kuralı sadece 1 sağladığı için sadece 1 pozitif sayı sağlar yani cevap C şıkkı olması gerekmez mi?

kcancelik 04:03 05 Ağu 2012 #6
Ben soruda bir hata göremedim, ama @gereksizyorumcu'nun şüphelendiği bir nokta var sanırım, onu öğrenmek isterim.
@Little Hill;
Çözüm yapılmış ama bir de ben yazayım.
Sayıya x diyelim. Kendisi ile bir fazlasının toplamı x+(x+1)=2x+1 olur. Bakacak olursak elimizde tek sayıların genel formülü oldu, değil mi? Şimdi 3a sayısını inceleyelim. Tek sayıların bütün pozitif kuvvetleri tektir. O nedenle bu kurala uyan birçok sayı vardır.
Birkaç tanesi: 1, 4, 13, 40, 121...
İyi günler.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 06:10 05 Ağu 2012 #7
Ben soruda bir hata göremedim, ama @gereksizyorumcu'nun şüphelendiği bir nokta var sanırım, onu öğrenmek isterim.
@Little Hill;
Sayıya x diyelim. Kendisi ile bir fazlasının toplamı x+(x+1)=2x+1 olur. Bakacak olursak elimizde tek sayıların genel formülü oldu, değil mi? Şimdi 3a sayısını inceleyelim. Tek sayıların bütün pozitif kuvvetleri tektir. O nedenle bu kurala uyan birçok sayı vardır.
İyi günler.
bu fazlasıyla basit değil mi?
seçeneklere tübitak ın yaptığı gibi "hiçbiri" koymak bunu olimpiyat sorusu yapmaz.

Little Hill - ait kullanıcı resmi (Avatar) Little Hill 14:43 05 Ağu 2012 #8
@Little Hill;
İyi günler.
Teşekkürler şimdi anladım. Sadece hiçbiri seçeneği biraz kafamı karıştırmıştı.

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm