1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    9. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    denklem problemleri

    1) bir depo 2 litre ,5litre ve 7 litrelik kovalarda doldurulabilmektedir.her kova en az bir kez kullanılmak üzere ,124 litrelik bu depo en az kaç kova su ile doldurulabilir?(19)

    2) iki kardeşin yaşları farkı 2 dir. babanın yaşı bunların yaşları toplamının 3 katıdır. 4 yıl sonra babanın yaşı , iki kardeşin yaşları toplamının 2 katına eşit olduğuna göre , küçük kardeş 2 yaşındayken baba kaç yaşındaydı?(33)

    3) hacimleri aynı olan iki dolu havuzdan biri 4 saatte ,diğeri 5 saatte tamamen boşalmaktadır. bu iki dolu havuz aynı anda boşaltılmaya başlandıktan kaç sonra , birindeki su diğerinin 2 katı olur?(10/3)

    4) ali, a lirasını %20den , b lirasını %30dan faize veriyor. eğer a lirayı %30 dan b lirayı %20 den faize verseydi bir yılın sonunda 2400 lira fazla faiz alacaktı. a=2b olduğuna göre , a+b kaç bin liradır?(72)

    5) bir satıcı x liraya aldığı bir malı %20 karla y liraya,y liraya aldığı bir mal %15 zararla z liraya satıyor. buna göre x,y,z arasındaki sıralama nedir?(x<z<y)

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    1.soru için 2 ,5 ,7 lt lik kovalar için en az 1 kere dediği için 14 lt burdan dolar.124-14=110

    en az dediğin 7 lt'lik kova ile dolduracağiz 110/7=15 kalanda 5 olur bunuda 5lt lik kova ile dolduruz.

    2 ltlikten 1 tane
    5 ltlikten 2 tane
    7 ltlikten 16 tane olacak şekilde 1+2+16=19 kova

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    5.soruda x'e 100 dersen % 20 karla 100x1,2den=120 tl'ye = y oluyor.Y tl mal % 15 zararla z ye satılıyormuş
    120-120x15/100=102 tl gelir burdan (x çarpma işlemi )

    bu durumda x<z<y

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    9. sınıf
    tesekkürler

  5. #5

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf
    4.a yerine 2b yazarsak birinci faiz için

    2b.20.1/100 + b.30.1/100 =70b/100 gelir

    ikincisi için yazarsak

    2b.30.1/100 + b.20.1/100 = 80b/100 gelir.2400 tl fazla faiz geliyormuş bu şekilde o zaman ;

    80b/100 - 70b/100=2400 den
    10b/100=2400 den
    b=24000 gelir a=2b denkliğinde a=48000 bulunur toplarsak 24000+48000=72000 olur.

  6. #6

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf
    2.
    a-b=2

    yaşları toplamı a+b'dir.
    3a+3b=Babanın yaşı
    4 yıl sonra çocukların yaşının 2 katı olacağına göre

    3a+3b+4=(a+b+4+4).2
    3a+3b+4=2a+2b+16
    a+b=12 gelir

    a-b=2
    a+b=12 taraf tarafa toplarsak ;
    2a=14 a=7 gelir b=5 olur
    babanın yaşı 3a+3b olduğu için 3.12=36 olur
    ama küçük kardeş 2 yaşında iken demiş yani 3 yıl önce
    36-3 = 33 olur

    biraz karışık oldu umarım anlamşsındr.

  7. #7

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    9. sınıf
    anladım ama 4. soruda 72 olması lazım

Diğer çözümlü sorular için alttaki linkleri ziyaret ediniz


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. denklem problemleri
      berko123, bu konuyu "7. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 13
      : 04 Oca 2014, 20:43
    2. Denklem problemleri
      rumeysa0799, bu konuyu "7. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 18 Ara 2011, 11:48
    3. denklem problemleri
      senem., bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 3
      : 25 Nis 2011, 09:48
    4. denklem problemleri
      rana.kale, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 14
      : 24 Nis 2011, 11:03
    5. denklem problemleri
      demir81, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 6
      : 11 Nis 2011, 20:22
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları