1. #1
    ___999
    Ziyaretçi

    Sponsorlu Bağlantılar

    denklem problemleri

    1) İki kent arasındaki yolda bir arabanın azami hızı x km/s'tir. Bu araba bu yolda 90 km/s hızla giderken azami hız sınırını %12,5 aşmıştır. Buna göre x kaçtır? (cevap: 80)

    2) 800 metre ve 1200 metre uzunluğundaki 2 tünelin arasındaki uzaklık 13 kmdir. Hızı saatte 150 km olan bir otomobil 1. tünele girdikten kaç dakika sonra 2. tünelden çıkar? (otomobilin boyu önemsenmeyecektir) (cevap: 6)

    3) Bir hareketli A kentinden B kentine V hızı ile 3t/4 saatte gidiyor. A ve B arasındaki uzaklığın, B ile C arasındaki uzaklığa oranı nedir? (cevap: 4/9)

    4) Bir otomobil A kentinden hareket ederek 240 km uzaklıktaki B kentine varıp durmadan geri dönüyor. Giderken hızı 60 km/saat ve gidiş dönüşü 7 saat sürdüğüne göre, bu otomobilin dönüşteki hızı saatte kaç kmdir? (cevap: 80)

    5) Bir bidonun %80i su ile doludur. Bidondaki suyun %25i döküldüğünde bidonun yüzde kaçı su ile dolu olur? (cevap: 60)

    6) Bir mal etiket fiyatı üzerinden %40 indirimli alınıp gene etiket fiyatı üzerinden %10 indirimli satılırsa yüzde kaç kâr edilir? (cevap: 50)

  2. #2
    Alp

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Sponsorlu Bağlantılar

    1. Azami hızın %12,5 unu aşmak demek azami hızın %112,5 u ile gitmek demek;
    x.112,5/100 = 90
    x= 80

    2. iki tünel toplamı 800+1200 = 2000 metredir. Yani 2 km dir. Bu iki tünel arasıda 13 km miş. Toplamda mesafe ;
    13+2 = 15 km olur.
    yol/hız = zaman dır.
    15/150 = 0,1 saat yani 6 dk.

    3. C şehri hakkında bilgi vermeyi unutmuşsun.

    4. Giderkenki hızı 60 km/s miş. Uzaklıkda 240 km verilmiş. Yol/hız = zamandır;
    240/60 = 4 saatte gitmiş. Toplamda 7 saat sürdüğüne göre dönüşde 3 saatte gelmiştir. 240km lik yolu 3 satte gelebilmesi için hızı ne olmalı diye düşüneceğiz;
    yol/zaman = hız dır.
    240/3 = 80km/s

    5. %25 i dökülür ise %75 i kalır;
    80.75/100 = 60

    6. Bu mal 100 lira olsun. %40 indirimle 60 liraya alınır. Etiket fiyatı üzerinden %10 indirim satılırsa;
    100.90/100 = 90 liraya satılır.
    60 liraya alınan mal 90 liraya satılmış.
    Kâr 30 liradır;
    60.x/100 = 30
    x = 50
    İyi bir öğretmen kendisine helal olsun bu soruyu nasıl çözdü dedirten değil, bunu ben bile çözerim çok kolaymış dedirtendir."a. sabri ipek"


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. denklem problemleri
      berko123, bu konuyu "7. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 13
      : 04 Oca 2014, 20:43
    2. Denklem problemleri
      rumeysa0799, bu konuyu "7. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 18 Ara 2011, 11:48
    3. denklem problemleri
      rana.kale, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 6
      : 24 Nis 2011, 12:06
    4. denklem problemleri
      rana.kale, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 14
      : 24 Nis 2011, 11:03
    5. denklem problemleri
      demir81, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 6
      : 11 Nis 2011, 20:22
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları