Dilek doğum günü partisine bütün arkadaşlarını çağırmıştır. Partide herkez birbiriyle tokalaştığında toplam 190 tokalaşma olduğuna göre dilek doğum günü günü partisine kaç arkadaşını çağırmıştır ?
Lütfen yardım ediniz.
Dilek doğum günü partisine bütün arkadaşlarını çağırmıştır. Partide herkez birbiriyle tokalaştığında toplam 190 tokalaşma olduğuna göre dilek doğum günü günü partisine kaç arkadaşını çağırmıştır ?
Lütfen yardım ediniz.
n kişi olsun;
bu n kişi arasından kaç farkı ikili oluşturabiyorsak o kadar elsıkışma gerçekleşir.
C(n,2)=190
n.(n+1)/2=190
n.(n+1)=380=20.19
yani n=20 olur
birisi kendisi olduğundan 19 arkadaşını çağırmıştır
hocam kombinasyon uzun zamandır ilköğretimde var, yanlış hatırlamıyorsam ben göreve başladığımdan beri vardı
Bu soru kombinasyonsuz da çözülebilirdi.
x kişi olsun.
1. kişi x-1 kişi ile,
2. kişi x-2 kişi ile
3. kişi x-3 kişi ile
.
.
.
.
x-1 inci kişi 1 kişi ile
tokalaşır.
x-1+x-2+x-3.......+3+2+1=190
1 den n ye kadar olan sayıların toplamı n.(n+1)/2 olduğundan
(x-1).x/2=190
x.(x-1)=380
x=20
19 kişi katılmıştır.
haklısınız bu şekilde yapmayı düşündüm ama uzun olur diye yapmadım, elinize sağlık
O önemli değil de öğretmenim, siz permütasyonla kombinasyonu karıştırıyor olmayasınız. Ben de 8 sene bulundum. Hiç Kombinasyon anlatmadım. Elimde SBS hazırlık kitapları var, hepsine baktım kombinasyon yok.
Ayrıca son 2-3 seneye kadar kombinasyon ilk olarak 10. sınıfta anlatılıyordu, 9. sınıftaki kümeler konusunda alt küme hesaplamalarını yaptırabilmek için 9. sınıf müfredatına, kümeler konusunun içine konuldu.
şuanda permütasyonu 7. sınıfta, kombinasyonda 8. sınıfta anlatıyoruz
Niye o zaman liseye gelen öğrenciler kombinasyonu anlatırken melül melül bakıyorlar?
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!