eğimleri çarpımı 1 ise y=x+k doğrularından birisine göre simetri oluşur hocam
iki doğruyu da orijine taşırsak yani sadece y=mx gibi düşünürsek y=mx in x ekseniyle y=(1/m)x in de y ekseniyle anı açıyı yaptığını görürüz bu da onları y=x e göre simetrik yapar.
kısaca eğimleri çarpımı 1 olan doğrular y=x in bir paraleline göre simetriktirler
haklısınız hocam ben kesişen iki doğrunun açıortay doğruları arasındaki açıyla karıştırdım.
Tamam şimdi anladım pratik yolu. Tekrar teşekkür ediyorum.Son bir soru. Bu özel durum olmasaydı, benim yazdığım çözümün dışında başka nasıl çözebilirdik. Denklemleri verilen doğruların açıortay doğrusunun denklemini yazma formülü var. Onu biliyorum. Onu kullanmak istemedim, yazdığımdan farklı bir yol da göremedim.
yani ben de bu konuları sadece karşılaşınca karadüzen ya da kaba kuvvet tabir ettiğimiz şekilde çözüyorum.
eğer bu özel durum olmasaydı
birinci doğrunun x ekseniyle yaptığı açı a , ikincinin yaptığı açı b ise açıortaylardan birini de (a+b)/2 açı yapması gerektiğini düşünüp sizin yolunuzu kullanırdım (siz (a-b)/2 yi bulmuşsunuz direk (a+b)/2 den gidebiliriz)
sonuçta da artık kaderimize ne çıkarsa diycem ama bu özel durumun olmadığında da güzelbir sayı veren ve kendileri de nispeten güzel sayılar içeren 2 doğruyu oluşturmak bu soruyu çözmekten daha zor olduğundan endişe etmemize gerek yok soruyu hazırlayanlar endişe etsin
Tamam teşekkür ederim. Bir şey itiraf edeyim. Açıortay doğrusunun denklemini yazmak , benim çözümümden çok daha pratikmiş. Oradan 1 ve -1 i buldum.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!