P(x) polinomunun (x³+8) ile bölümünden kalan x²+3x+7 olduğuna göre, x²-2x+4 ile bölümünden kalan nedir?
şimdiden teşekkürler
P(x) polinomunun (x³+8) ile bölümünden kalan x²+3x+7 olduğuna göre, x²-2x+4 ile bölümünden kalan nedir?
şimdiden teşekkürler
(x³+8) = (x+2).(x²-2x+4)
P(x) = (x+2).(x²-2x+4) .Q(x)+x²+3x+7
x²=2x-4 yazalım
P(x) = 2x-4+3x+7 = 5x+3 bulunur.
(x³+8) = (x+2).(x²-2x+4)
neden böyle dedin?
(x³+8) = (x³+2³) bu iki iki küp toplamından geliyor.x³+y³ = (x+y).(x^2-xy+y^2)
off ben bu soruyu anlamadım
Şimdi şöyle , P(x) = (x³+8).Q(x) + x²+3x+7 burada Q(x) bölüm zaten diğeri de kalan.Bizden istenen x²-2x+4 ile bölümünden kalan bunun için x² yerine 2x-4 yazarız.
Burada (x³+8) ifadesi iki küp toplamından (x³+2³) = (x+2).(x²-2x+4) olur.(Küp açılımını bilmen gerekir.) Şimdi ifadeyi şöyle yazabiliriz.
P(x) = (x+2).(x²-2x+4).Q(x) + x²-2x+4 Şeklinde yazınca bile koyu renkli kısım x³+8 ile aynı şeydir.
burada x²-2x+4 ile bölümünden kalanı bulmak için x² yerine 2x-4 yazarız ve sonuca ulaşırız.
hmm tamam biraz anladım teşekkürler
bir sorum daha var
P(x) polinomunun (x-5) ile bölümünden kalan 7, (x+3) ile bölümünden kalan -9 dur.Buna göre P(x) polinomunun (x-5)(x+3) ile bölümünden kalan nedir?
lütfen biri yapabilir mi?
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!