MatematikTutkusu.com Forumları

Zor Polinom Sorusu

1 2 Son
Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 13:40 23 Eki 2012 #1
Soruyu ben oluşturdum. O yüzden beğenmeyebilirsiniz. Ama başka bir çözüm yolu var mıdır, merak ediyorum. (Çünkü genelde ben soru oluştururken çok zor bir çözüm yolu olmasını istiyorum; ama çok basitçe de çözülebiliyor. Bir ara bir arkadaşıma üçgenin iki açısını yazıp üçüncü açısını sormuşluğum var. ) Sorum şöyle:

İkinci dereceden bir P(x) polinomunun katsayılar toplamı ve (x+1)'e bölümünden kalan 1'dir. Bu polinomun çift dereceli terimleri alınarak Q(x) polinomu oluşturuluyor.
(Qn)n)n.....(x) 'in x³-x ile bölümünden kalan ax²+b ise aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

A)P(0)a)a)a....=n
B)logP(0)(n)=a
C)bn)n....=P(0)
D)logn(logP(0)(1-a))=logP(0)(1-a)
E)logb(n)=a

NOT: Şıklara bakıp logaritma sorusu sanmayın. Logaritmanın tanımını bilen bir yaşıtımın da çözebileceği bir soru.
Bu arada tam 571. mesajımmış bu. Kurban bayramı arefesinde güzel rastlantı.
Not: Keşke kalana ax²+bx+c deseymişim, daha zor olurmuş, tüh. Neyse başta kopyayı verdik zaten.
Not: N'apıyım, derslerden bayramın türünü öğrenmeye vakit mi kaldı? Alın, kalın kalın düzelttim.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 13:44 23 Eki 2012 #2
Logoritma ne tam bilmiyorum.Ama şuana kadar anladığım şey.
P(x) = ax^2 +bx+c
P(1) =1 denmiş.a+b+c =1
P(-1) = a-b+c =1
Çift dereceli terimler atılınca tek dereceliler kalır ve bu haliyle q(x) oluşuyormuş Q(x) = P(1)+P(-1)/2 , Q(x) = 1 olur. Q(x)'in 0 polinom olduğu.Bundan sonra bir şey yapamadım ) Geldiğim yer burası

bi de bundan sonra Q(x)^n^n... şeklinde olunca yine 0 olmazmı?
(Qn)n)n.....(x) 'in x³-x ile bölümünden kalan ax²+b ise aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

Q^n^n (x) = (x³-x).t(x)+ax²+b
Q(x) = 1 olur.Burdan ne gelir tam bilemedim

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 13:46 23 Eki 2012 #3
Logoritma ne tam bilmiyorum.Ama şuana kadar anladığım şey.
P(x) = ax^2 +bx+c
P(1) =1 denmiş.a+b+c =1
P(-1) = a-b+c =1
Çift dereceli terimler atılınca tek dereceliler kalır ve bu haliyle q(x) oluşuyormuş Q(x) = P(1)-P(-1)/2 , Q(x) = 0 olur. Q(x)'in 0 polinom olduğu.Bundan sonra bir şey yapamadım ) Geldiğim yer burası

bi de bundan sonra Q(x)^n^n... şeklinde olunca yine 0 olmazmı?
Çift dereceli terimlerin katsayıları toplamı P(1)+P(-1)/2 olduğundan Q(x)'in katsayılar toplamı 1 olur. Küçük bir gözden kaçırman olmuş.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 13:48 23 Eki 2012 #4
evet haklısın.Ben direk tek derecelere bakmışım P(1)+P(-1)/2 = 2/2 = 1 olur. Katsayılar toplamı 1 oluyor.Haklısın da bundan sonraki iş zaten.

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 13:49 23 Eki 2012 #5
Soruda P(x)'in çift derceli terimleri alınarak Q(x) oluşturuluyor derken, Q(x) polinomu, P(x)'in çift dereceli terimlerinden oluşan bir polinom demek istedim. Yanlış anlaşılmasın.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 13:51 23 Eki 2012 #6
o halde zaten Q(x) = 1 olmazmı ? Çünkü çift derceli katsayıları aldık.daha sonra Q(x) = (x³-x).t(x)+ax²+b
Q(x) = 1 , yerine yazıncada ;
zaten ne kadar girersem gideyim son noktada kalıyorum herhalde ordan sonra logoritmaya iş düşüyor...
merak ettim.

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 14:16 23 Eki 2012 #7
P(1)+P(-1)/2 her zaman sabit bir sayıdır. Bu Q(x)'e eşit olsaydı; bütün polinomların x0 dışında çift dereceli terimleri olmamış olurdu. Ki bu da yanlıştır. Dolayısıyla P(1)+P(-1)/2 bize Q(x)'i değil Q(1)'i verir.
Ayrıca; soruda diyor ki; der[P(x)]=2 . Dolayısıyla der[Q(x)] de 2 olmalı.
NOT: Logaritmayla ilgili tek bilinmesi gereken: ab=c ise loga(c)=b 'dir.
Mesela; 2³=8 olduğundan log2(8)=3 'tür.
NOT/2: Uğraşmak isteyenler uğraşsın soruyla, aradan birkaç gün geçer de cevaplanmazsa müdahele ederiz. Sen merak etmeye devam et.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 15:50 23 Eki 2012 #8
soruya kağıt kalem lazım akşam bakarız da bayramın Ramazan değil Kurban olduğunu söyleyerek olayı bambaşka bi boyuta taşımak istiyorum

Supernatural 15:57 23 Eki 2012 #9
soruya kağıt kalem lazım akşam bakarız da bayramın Ramazan değil Kurban olduğunu söyleyerek olayı bambaşka bi boyuta taşımak istiyorum
Ramazan bayramı arefesinde güzel rastlantı.: Evet öğrenci olmak gerçekten zormuş...
yoruma gülmeden geçmem affedersiniz affola

ero071 22:21 23 Eki 2012 #10
cevap B
şöyleki p(1)=p(-1)=1 olduğu açık ayrıca (p(1)-p(-1))/2 = 0 olduğu da görülmekte son yazdığımızdan px polinomunun tek dereceli bir terimi olmadığı yani p(x)=q(x) eşitliği bulunur şimdi q(0)= b ise p(0) da b dir. ayrıca p(1)=a+b olduğundan bunları düzenlersek px in ax^2 +b olduğu çıkar o halde qx=px olduğundan p^n^n......(x)=(x^3-x)b(x)+p(x) yazıp x =0 için ifadenin (p(0)=b idi) b^n^n....=b=p(0) olduğu ki bu da b şıkkında mevcut olur

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm