meydan larousse , milliyet vermişti
kitap kalın olduğu için soruyu bulması haliyle zor oldu
hocam ayrıca yukarıya bi soru yazmıştım bu soruyla ilgili bi fikriniz varmı belki benden farklı düşünmüşünüzdür.benimki bi hayli uzun çıkıyor.
bu sorulara en az 1 saat (önce çözüyosan zaten mesele değil) uğraştıktan sonra cevaplarına bakman daha yerinde olacaktır.
gerçi yazdığın sorular sanırım bulundukları bölümlerin başlarında yer alan nispeten kolay sorular belki 1 saat uğraşmaya gerek duyulmayabilir ama yine de siz kitapta sindire sindire ilerlerseniz daha çok faydasını görürsünüz.
yok hocam ilk önce kendimin yapabileceğim bi soruysa eğer uğraşıyorum ha değilse bırakıyorum sonra çözüme bakıyorum.eğer anlamazsam sizden öğreniyorum yani yavaş yavaş ilerliyorum zaten.ne acelem varolimpiyatlara hazırlanmıyorum sonuçta.
Bence şöyle olmalı çözüm:
Buradan bir x elemanı seçilirse;
1-) 7<x<94 ise x elemanı, 2 tane elemanın seçilmesini engeller.
2-) 0<x<8 veya 93<x<101 ise x elemanı, 1 elemanın seçilmesini engeller.
O halde seçim önceliği 2. gruba aittir. O yüzden de başlarken 1,2....7 elemanlarını alırız. Ama bunlar aynı zamanda 8,9....14 sayılarının seçimini engeller. O yüzden sonra 15,16....21 'yi alırız. Bu böylece devam eder. SONUÇ:
(1-7),(15-21),(29-35),(43-49),(57-63),(71-77),(85-91),99,100 gelir. Toplamda;
7+7+7+7+7+7+7+2=51 olur.
NOT: Bunları böyle saymaya gerek yoktu aslında. Terim sayısı formülünden giderek bulunabilirdi.
yani daha yetkin insanlar kağıtları okuyor orası ayrı da bi olimpiyatta bu çözümü okusam 7 üzerinden her zamanki 1 puanımı verirdimo da cevabı doğru olduğu için. (sanki cebinden veriyor demeyin cevabı çok görünür olan sorularda o 1 puanı da vermiyolar)
sorun yanlış olmasında falan değil çözümün neredeyse yapılmış olmasına rağmen açık bırakılmasında.
mesela bu çözüme göre 5 seçilmişse 10 seçilemiyor, neden böyle bişey olsun?
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!