İki evli çift ve dört kişiden oluşan toplam sekiz kişi yuvarlak bir masa etrafına eşler birbirleriyle karşılıklı olarak oturmak şartıyla kaç farklı şekilde oturabilirler?
İlk çiftten yalnızca birinin oturacağı yeri seçeriz. C(8,1)=8 (Karşısına eşi oturdu)
Diğer çiftten yalnızca birinin oturacağı yeri seçeriz C(6,1)=6 (Karşısına eşi oturdu)
Geri kalan 4 kişiyi, 4 kişilik boş bir yuvarlak masaya oturtur gibi dağıtırız, yani 3!=6
Toplamda 8.6.6=288 farklı oturma şekli düzenlenebilir.
İlk çiftten yalnızca birinin oturacağı yeri seçeriz. C(8,1)=8
Diğer çiftten yalnızca birinin oturacağı yeri seçeriz C(7,1)=7
Eşler için yer seçimi yapılmaz, karşılarına otururlar.
Geri kalan 4 kişiyi, 4 kişilik boş bir yuvarlak masaya oturtur gibi dağıtırız, yani 3!=6
Toplamda 8.7.6=336 farklı oturma şekli düzenlenebilir.
Ben bu şekilde düşündüm
böyle sorularda tıkandığınızda yapmanız gereken küçük sayılarda yolunuzun doğru sonuçlar verip vermediğini test etmektir. doğru sonuç almıyor olsanız bile problemin bu küçük versiyonu size doğru cevabı bulmanızda kesinlikle yardımcı olur.
öncelikle bu bir yuvarlak masa yani çiftlerden birini seçip farzedelimki erkeği sadece 1 şekilde yerleştirebilirsiniz ama bu işlemin sonunda masa sabitlenmiş olur artık siz masaya o ilk yerleştirdiğiniz kişinin arkasından bakarsınız. mesela başka kısıtlama yoksa sıradaki kişiyi 7 değişik şekilde yerleştirebilirsiniz.
Bunun gibi iki durumu farklı kabul ediyordum bu yüzden olması gereken sonucun 2 katını buluyordum.
Bulduğum sonucu, yani 288'i ikiye bölmeliydim ve cevap 144 olmalıydı