MatematikTutkusu.com Forumları

yuvarlak masa

İlk  1 2 3 Son
gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:02 21 Tem 2012 #11
dedim ya yuvarlak masada masaya ilk oturan için yer seçilmez o tek şekilde masaya oturur ama masayı açar yani dönme simetrisini ortadan kaldırır. (10 kişinin 9! şekilde dizilmesi bu yüzden , kalan 9 kişi için bi kısıtlama, yoksa 9! şekilde dizileceklerdir)
bu soruda da çiftlerden birini seçip tek şekilde oturturuz. sonra karşısında eşi gelecektir. diğer çiftin birini 6 yerden birine karşısına da eşini, kalan 4 yere de 4! şekilde eşsizleri.

ben önce eşsiz olanları yerleştireceğim derseniz
3! şekilde onlar yerleşir (masa sabitlendi)
çiftlerden birini alıp 4 yerden birine eşini de karşısına
diğer çiftten bi kişiyi oluşan 6 yerden birine ve eşini karşısına
3!.4.6

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:05 21 Tem 2012 #12
bir de not sorun ikiye bölme sorunu değil , öyle olsaydı AaBb için 4 buluyor olurdun. mesela aynı metot 6 kişi (2 tanesi eşsiz) için 8 çıkması gereken cevabı 24 bulur.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:07 21 Tem 2012 #13
Hocam yaptığım hatayı anladım,

Bunun gibi iki durumu farklı kabul ediyordum bu yüzden olması gereken sonucun 2 katını buluyordum.
Bulduğum sonucu, yani 288'i ikiye bölmeliydim ve cevap 144 olmalıydı
bunlar yuvarlak masada farklıdır zaten

gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar) gökberk 20:07 21 Tem 2012 #14
bir de not sorun ikiye bölme sorunu değil , öyle olsaydı AaBb için 4 buluyor olurdun. mesela aynı metot 6 kişi (2 tanesi eşsiz) için 8 çıkması gereken cevabı 24 bulur.
Sorun hangi işlemde peki

gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar) gökberk 20:08 21 Tem 2012 #15
bunlar yuvarlak masada farklıdır zaten
İyice aklım karıştı...

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:15 21 Tem 2012 #16
Sorun hangi işlemde peki
sorun masa başta yuvarlakken 1 alman gereken durum sayısını 8 (yani masa yuvarlak değilmiş gibi) alman ardından masa sabitlenmiş olmasına rağmen 4 kişiyi 4! değil 3! şekilde oturtman. kısaca yanlış yerde sabitleme yapıyorsun diyebiliriz.

İyice aklım karıştı...
o zaman bu soru senin için faydalı olmuş

cizmeli kedi - ait kullanıcı resmi (Avatar) cizmeli kedi 21:28 21 Tem 2012 #17
Sayin gereksiz yorumcu aciklamalariniz icin tesekkurler

Cem1971 - ait kullanıcı resmi (Avatar) Cem1971 00:00 22 Tem 2012 #18

Başka bir soru. Soru benim değil:

8 kişi yuvarlak bir masa etrafına oturacaklardır. Bunlardan belirli üçü yanyana olmak ve belirli ikisi yanyana olmamak şartuyla kaç farklı biçimde oturulabilir?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 01:16 22 Tem 2012 #19
hocam arkadaşlara yardımı olması açısından yazdığınız soruda ufak bi açıklama gerekiyor. yan yana olmaması istenen kişilerle yan yana olması istenen kişilerin kesişim durumu nedir? toplamda kaç kişiler , 3,4,5?

Cem1971 - ait kullanıcı resmi (Avatar) Cem1971 14:24 22 Tem 2012 #20
Bu 3 ile 2 (belli) kişi, 8 kişi içinde farklı kişiler. Yâni, bu tanımlanan iki küme-grup "varlık" olarak kesişimleri yok-boş...

İlk  1 2 3 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm