dedim ya yuvarlak masada masaya ilk oturan için yer seçilmez o tek şekilde masaya oturur ama masayı açar yani dönme simetrisini ortadan kaldırır. (10 kişinin 9! şekilde dizilmesi bu yüzden , kalan 9 kişi için bi kısıtlama, yoksa 9! şekilde dizileceklerdir)
bu soruda da çiftlerden birini seçip tek şekilde oturturuz. sonra karşısında eşi gelecektir. diğer çiftin birini 6 yerden birine karşısına da eşini, kalan 4 yere de 4! şekilde eşsizleri.
ben önce eşsiz olanları yerleştireceğim derseniz
3! şekilde onlar yerleşir (masa sabitlendi)
çiftlerden birini alıp 4 yerden birine eşini de karşısına
diğer çiftten bi kişiyi oluşan 6 yerden birine ve eşini karşısına
3!.4.6
bir de not sorun ikiye bölme sorunu değil , öyle olsaydı AaBb için 4 buluyor olurdun. mesela aynı metot 6 kişi (2 tanesi eşsiz) için 8 çıkması gereken cevabı 24 bulur.
Bunun gibi iki durumu farklı kabul ediyordum bu yüzden olması gereken sonucun 2 katını buluyordum.
Bulduğum sonucu, yani 288'i ikiye bölmeliydim ve cevap 144 olmalıydı
bir de not sorun ikiye bölme sorunu değil , öyle olsaydı AaBb için 4 buluyor olurdun. mesela aynı metot 6 kişi (2 tanesi eşsiz) için 8 çıkması gereken cevabı 24 bulur.
sorun masa başta yuvarlakken 1 alman gereken durum sayısını 8 (yani masa yuvarlak değilmiş gibi) alman ardından masa sabitlenmiş olmasına rağmen 4 kişiyi 4! değil 3! şekilde oturtman. kısaca yanlış yerde sabitleme yapıyorsun diyebiliriz.
8 kişi yuvarlak bir masa etrafına oturacaklardır. Bunlardan belirli üçü yanyana olmak ve belirli ikisi yanyana olmamak şartuyla kaç farklı biçimde oturulabilir?
hocam arkadaşlara yardımı olması açısından yazdığınız soruda ufak bi açıklama gerekiyor. yan yana olmaması istenen kişilerle yan yana olması istenen kişilerin kesişim durumu nedir? toplamda kaç kişiler , 3,4,5?