her büyük üçgen için böyle küçük bir üçgen bulmak mümkün değil, ama tersten düşünürsek, her hangi kesişmeyen iki çember belli ise (aslında bu çemberler belli olduğu için merkezleride belli) üçüncü çemberde çizilebilir ve üçüncü merkezde belirlenip önce büyük üçgen çizilebir, çizildikten sonra aralarındaki küçük üçgen kendiliğinden oluşuyor.
demek isteğim aralarında boşuk olan yani kesişmeyen ki çember çizerseniz,
bu çemberlerden yararlanarak şeklin tamamı surudakine benzer olacak şekilde tamamlanabilir
Öğretmenim, dediğim gibi biraz tahmin oldu. Yalnız bu soruda kafamı kurcalayan birşey var. Sizin çiziminiz de bunun üzerine yapılmış. Merkezleri birleştiren doğru parçası ile dış açıortay çakışır mı? Buna bir bakmak lazım.
hocam burda tam olarak ne demek istediniz? merkezleri birleştiren doğru parçası derken?
Üstadım, soruda özel olarak dışteğet çemberlerinin merkezini birleştiren doğru parçalarının üçgenin köşelerinden geçtiği verilmiş. Diyorum ki bu rastgele bir üçgen için mümkün olmaz, özel bir durum var ama ne?
bu her üçgen için geçerlidir hocam. sonuçta dışteğet çemberlerin merkezleri 2 dış açıortay ile onların komşusu olmayan bir iç açıortayın kesişim noktsında. herhangi bir köşedeki dıç açıortayları dikkate alırsak bir yana doğru olan dış açıortay bi çemberin merkezine diğer yana doğru olan dışaçıortay da diğer çemberin merkezine gidecek. bu iki dış açıortay da zaten o köşeden ters doğrultularda giden iki ışın olduklarından çemberlerin merkezini birleştiren doğru parçası o köşeden geçmiş olur.
benim esas sorunum soruda çemberlerin dış teğet çemberi oldukları değil sadece teğet olduklarının verilmesi.
Şimdi anladım. Ben dış teğet çemberinin iki dış, bir iç açıortayın kesim noktası olduğunu unuttum. O zaman dediğiniz gibi oluyor doğru. Dış teğet için sonradan bir açıklama geldi. 1. sayfanın alt tarafında.