Düz bir mühendislik fakültesinde vize sınavı için sorular biraz ağır, en azından çok vakit alıcı...
Düz bir mühendislik fakültesinde vize sınavı için sorular biraz ağır, en azından çok vakit alıcı...
fizigim kötüdür. türev cok iyi yparım fakat. en iyi bildigim konulardandır. liseden eksikligim var integralde. ygs sınavından sonra bıraktılar okuldan bizi. okulda göremedim. dershanede tam son zamanlar oldugu için anlayamadım biraz. lys de 7 tane yanlış yaptım. 5 tane integral sorusu vardı. 7 yanlışın 5 i integralden XD
üniversite 1. sınıftayım daha hocamız soruların cok kolay oldugunu söylüyor. diyor derste herkez anlyor. neden sınavlrda yapamıoyursunuzben bu soruları aldım calısıyım diye fakat bişey yapamıyacagım galba. :S azeri hocalardan cok çekiyoruz. lineer cebir dersimizede azeri hoca giriyor.
2. x Lnx=u => (Lnx+1)dx=du
∫[1+Lnx]dx/(x Lnx)2=∫du/u2=-(1/u)+C=-1/(xLnx)+C
4. 1+x=u => dx=du ve √x=√(u-1)
Hipotenüsü √u olan bir dik üçgen çizersek:
√(u-1)=tant
√u=sect
u2=sec4t
du=2tant sec2t dt
∫[√x/(1+x)2]dx=2∫tant cos4t tant sec2t dt
=2∫sin2t =∫(1 - cos2t )dt
= t - (1/2)sin2t = arctan(√x) - [√x/(x+1)]
∞ ve 0 arasında belirli değerleri ararsak:
((pi/2) - 0)-(0 - 1)=(pi/2) + 1
4.
√x=t dersek , dt=1/(2t)
=∫t.2t/(1+t²)² dt
=2∫t²/(1+t²)² dt , paya 1 ekleyip çıkaralım
=2∫(1/(1+t²))-1/(1+t²)² dt
=2∫1/(1+t²) dt - 2∫1/(1+t²)² dt
=2arctan(t)-2∫1/(1+t²)² dt , bu noktada t=tanu denirse , dt=sec²u.du ve 1/(1+t²)=cos²u
=2arctan(t)-2∫cos⁴u.sec²u du=2arctan(t)-2∫cos²u du , cos²u=(cos(2u)+1)/2 dersek
=2arctan(t)-∫cos2u+1 du
=2arctan(t)-(sin2u)/2-u , yeniden herşeyi geri dönüştürürsek (isterseniz sınırları değiştirip bu haliyle de sonuç bulabilirsiniz)
=arctan(√x)-((√x)/(1+x))+c çıkıyor bunu da x=1 den ∞ a hesaplarsak
=(∏/2-0)-(∏/4-1/2)
=∏/4+1/2 bulunuyor
çözümler için teşekkür ederim.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!