1.
ABCDE noktalarında AE ikilisihariç hr ikili ile 1 tan dar açı oluşur
C(5,2)-1=9
2.
seçeceğiniz herhangi 2 ışının oluşturacağı birisi 180 den küçük birisi 180º den büyük 2 açı vardır. yani herhangi 2 ışın istenen sayıya 1 katkı yapar.
C(7,2)=21
3.
ortadaki dikmeden 1 nokta seçilerek yapılan üçgenler C(5,1).C(2,2)=5
ortadaki dikmeden 2 nokta seçilerek yapılan üçgenler C(5,2).C(2,1)=10.2=20
tüm noktaların doğrusal lduğu üçgenleri çıkarmalıyız (üçgen oluşmaz) , böyle 1 tane üçgen var tüm şeklin alt tabanı
toplam 24 üçgen olur
4.
bir dikdörtgeni sol alt köşesi ve sağ üst köşesin göre tanımlayalım. (böyle herhangi 2 nokta verilise sadece 1 dikdörtgen çizilebileceğini görüyoruz sanırım)
taralı kareyi içine alması için sol alt köşenin D ve hemn sağındaki nokta olmak üzere 2 adayı vardır
sağ üst köşe içinse tralı karenin sağ üst köşesiyle B noktasının oluşurdupu dikdörtgenin içindeki her nokta adaydır yani 6 tane ihtimal
demekki böyle 2.6=12 dikdörtgen olabilir.
3. soruda söyledi,ğim alt taban bildiğimiz taban. üçgenin alttaki yatay duran kenarı.
ayrıca C(5,2).C(5,2)+4=104 ediyor sanırım C(5,2)+C(5,2)+4 derseniz tabiki olur hata daha güzel olur. ben soruya başlayıp kısa uzun demeden ilk yorumumdaki çözümü bulmuşum. sol yarıdaki üçgenler+sağ yarıdaki üçgenler+bir tarafa düşmeyen üçgenler şeklinde bölerek yaptığınız çözüm daha güzel.
4.
cevabınız yanlış oluyor (36-6-3-3-3=21) ama tabi böyle bir mantıkla çözüm de yapılabilir.
C(4,2).C(4,2)-C(3,2).C(4,2)-C(4,2).C(2,2)-C(4,2).C(2,2)+C(3,2).C(2,2)+C(3,2).C(2,2)=36-18-6-6+3+3=12
çıkardıklarımız taralı kareyi içine alamayan 3 tane dikdörtgensel bölenin içinde oluşan di,kdörtgenlerin sayısı
eklediklerimiz ise bu istenmeyen bölgelerin ikisinde birden bulunan ve fazladan çıkardığımız dikdörtgenler.
tabi bu soruda benim çözümümün daha kısa ve şık olduğunu düşünüyorum. orada anlatılan mantıkla çözmenizde fayda var.