şimdi orayı okudum da sanki matematikçifm hocamızla benim dediğimi destekliyor
tanım:
x in küpkökü y3=x eşitliğini sağlayan y sayılarıdır
reel sayılar
x ve y reelse tek bir çözüm bulunur ve bir reel sayının küpkökü bazen yukarıdaki eşitlikle tanımlanır. eğer yukarıdaki tanım kullanılırsa negatif bir sayının küpkökü de negatiftir. x sayısının esas küp kökü de
∛x=x1/3 şeklinde gösterilir.
eğer x ve y complex olabiliyorsa , 3 tane çözüm vardır (tabi x sıfır değilse) ve x in 3 tane küp kökü vardır. Bir reel sayının bir reel küpkökünün yanısıra birbirinin eşleniği olan 2 tane daha complex küpkökü vardır. Bu bazı ilginç sonuçlara yol açar;
Bu nedenle 1 sayısının küpkökleri
∛1=1
∛1=(-1/2)+(1/2).i√3
∛1=(-1/2)-(1/2).i√3
bu son iki kök tüm küpköklerin arasında bir ilişki kurar. reel ya da complex bir sayının bir küpkökü elimizdeyken diğer 2 küpkökünü de bu sayıyı 1 in son iki küpköküyle çarparak bulabiliriz....
şeklinde gidiyor yazı. ben buradan her reel sayı için küpkökün tanımlı olduğunu anlıyorum
aşağıda ise complex tanım verilmiş bir sayının yarıçapının küpkökü alınır ve açısı da 3 e bölünür diyor. bu tanımı kullanacaksak negatif bir sayının küpkökü complex bir sayı olur hatta ∛-8 i direkt örnek vermiş ve bunun değeri -2 değil 1+i√3 tür demiş.
ama bence bu bizim düşündüğümüz gibi olmasını gerektirir çünkü tanım complexler üstünde yapılırsa ancak bu uygulanabilir sorunun reel sayılarda sorulduğunu düşünebiliriz sanırım bu durumda ilk tanıma göre ∛-8=-2 olmalıdır diye düşünüyorum yani en azından ben wikiden bunu anladım