f(x)=0'ı sağlayan x leri bulma işine "fonksiyonun kökleri bulma" denmesi ile √, ∛ gibi "kök alma" işlemlerinin karışmış olmasında sorun birazda sanki. Kök (Matematik)
f(x)=0'ı sağlayan x leri bulma işine "fonksiyonun kökleri bulma" denmesi ile √, ∛ gibi "kök alma" işlemlerinin karışmış olmasında sorun birazda sanki. Kök (Matematik)
iyi de -2 , -8 in köklerinden biridir
3 tane kökü vardır yukarıda yazdığım gibi biri de budur yani bilemiyorum bu tür nüans farkları devreye girince işin içinden çıkamıyorum
Hocam bu reel sayılardan kompleks sayılara geçişten kaynaklanıyor olmasın. Aslında kökler -2+i.0, 1+i√3 ve 1-i√3 gibi yazılmalı.
Yani reel sayılarda kök içine negatif almamız gerektiği ile kompleks sayılarda içine negatif alabildiğimiz noktasına dikkat etmek gerekiyor sanırım. Ayrıca soruda x hakkında bilgi verilmeli.
ortada tanımsal bir durum var , ben hemen çamura yatıp tanımda ne deniyosa cevap ona göre sadece 27 veya 27 ve -8 olur diyorum
Benim bildiğim kadarıyla küpkök alma algoritması işe önce karekök alarak başlıyor ve negatif sayının karekökünün tanımsız olmasından dolayı sonucu veremiyor. Aksi halde (-2)^3 işlemini de yapamamalıydı ve (admin hocanın söylediği gibi) grafikte de tanımsız gösterirdi. Zaten (-8)^(1/3) için 2*(-1^(1/3)) sonucunu veriyor. Yani negatif sayının küpkökünü alamıyor.
Çift dereceden köklerin içindeki x, mutlak değer içine çıkar, tek dereceden kökler içindeki x, aynen çıkar.
Negatif sayının küpkökü olmaz diye bir şey olur mu?
2n√x2n=|x|
2n+1√x2n+1=x
√4=2
³√-8=-2
Dediğime kanıt olabilecek bir şeyler buldum. "Farklı kök anlayışı" dediğime (belkide doğrusu)
Küp Kök Wikipedia sayfasına baktığımızda (türkçesi yok) verdiği örneklerde sadece küpkök içinde i'li sayı örneğinde negatif kullanmış. Diğer örneklerin hepsinde küpkök içinde pozitif sayılar var.
Daha önemlisi sayfanın hemen sağında ∛x in grafiğinde x≥0 şartını eklemiş. Buradan şu anlamı çıkarıyoruz. x≥0 iken reel sayılarda tanımlı, x<0 iken kompleks sayılarda tanımlı (bakınız1, bakınız2).
y=∛x fonksiyonunda f(-8)=∛-8 sadece kompleks sayılarda tanımlı kabul etmiş sayılıyor Wiki ve wolfram.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!