MatematikTutkusu.com Forumları

polinomlar

1 2 Son
kızıl ırmak - ait kullanıcı resmi (Avatar) kızıl ırmak 12:21 07 Eki 2012 #1
şimdi benim polinomlar hakkında kavrayamadığım bir durum var, şöyle ki;

mesela : P(2x+1)= x²−4x+1
şeklinde bir polinom olsun, bu polinomda sabit terim veya katsayı istediğinde sadece x'in yerinemi 1 veya 0 yerleştiriyoruz? yoksa (2x+1) yazan yeri 1'e veya 0 eşitleyip bulduğumuz x değerini denkleme mi yerleştiriyoruz?

sadece x'e 1 veya 0 yazıyorsak parantez içini 1'e veya 0'a eşitlememiz gereken türde sorular var mı? varsa hangi şekilde ?

gerçekten kafam çok karışık beni bilgilendirirseniz çok sevnirim
şimdiden teşekkürler.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 12:51 07 Eki 2012 #2
Sana bunu geniş geniş anlatalım.

en basitinden P(x) = x²+1 şeklinde bi polinomumuz olsun.

Şimdi sana sormak istiyorum sabit terim nedir ? Sabit terim bir değişkene bağlı olmayan terimdir.Buradaki değişkenden kasıtımız x'dir.Çünkü sen x'e hangi değeri verirsen ver hep değişir atıyorum x=1 de x=1 değeri alır x=4 de x=4 değerini alır.ama dikkat edersen bide bizim kırmızıyla gösterdiğimiz sol tarafta duran bi terimimiz var buda sabit terimdir.Peki bu polinomun sabit terimi nedir dersem sana kuşkusuz 1 diyeceksin değilmi peki ben P(x) = x²+1 polinomunda x gördüğüm yere 0 yazarsam değişken yok olur ve bu bana sabit terimi verir.P(0)=0+1 = 1 (Bu da görüldüğü gibi sabit terimimizdir.)

Şimdi aynı şeyi şöyle düşünelim.

P(x) = x²+3 polinomu verilsin ve bize P(2x+1) polinomunun sabit terimi sorulsun.
aslında kısaca P(2x+1)'de x yerine 0 yazarız değişkeni yok ederiz ve sabit terimi buluruz.İstersen şöyle deneyelim.P(2.0+1) = P(1) olur.Koyu renkle gösterdiğimiz ana polinomda bunu yerine yazalım yani artık P(1)'i arıyoruz.Çünkü P(1) , P(2x+1) polinomunun sabit terimiymiş.Ana polinomda yerine koyarsak P(x) = x²+3 x=1 için P(1)=4 bulunur. Yani P(2x+1) polinomunun sabit terimi 4müş.Peki bunu bana ispatlarmısın dersen çok kolay.Hemen ispatımıza geçelim.

P(x) = x²+3 değilmi ? bizden istenen ne ? P(2x+1) polinomunun sabit terimi ilk önce biz P(2x+1)'in kuralını bulalım bunu bulmak için ana polinomda P(x) = x²+3 burada yani x gördüğümüz yere 2x+1 yazalım bu durumda P(2x+1)=(2x+1)²+3 bulunur.Şimdi bizden istenen bunun sabit terimi bunun içinde polinomu açalım P(2x+1)=4x²+4x+1+3
burada zaten 1+3ten sabit terimin4 olduğunu rahatça görebiliriz.

Şimdi bide katsayılardan bahseledim.
Şöyle bir polinomumuz olsun P(x) = x²+1 bizden istenen P(x) polinomunun katsayıları olsun.Şimdi katsayı dediğimiz şeyden bahsedelim x²'nin katsayısı diyince ne anlıyorsun ? 1.x² değil mi yani bunun katsayısı 1 o halde P(x) = 1.x²+1 polinomundada 2 tane kat sayı var bi sabit terimin bide x²li terimin katsayısı var ohadel bunların toplamı 1+1 = 2 bulunur.Böyle uzatmadan çözelim dersek x=1 alırız . P(x) = 1.1+1 , => 2 bulunur zaten.

Şimdi başka bi örnekle pekiştirelim bunu.

P(x) = x²+2 olsun.
P(x+1) polinomunun katsayıları toplamı sorulsun bunuda uzun uzun anlatalım sonra tek kısa bi yolla noktayı koyup bitirelim.

ilk önce istersek P(x+1) polinomunun kuralını bulalım bunun için yine ana polinomda P(x) = x²+2 yani burda x yerine x+1 yazalım. P(x+1)=(x+1)²+2 olur.Bunu da açarsak P(x+1) = x²+2x+1 +2 olur değilmi? peki burdaki katsayılarımız nelerdir?
1.x²+2.x+1 +2 görüldüğü gibi katsayıları 2, 1 , 2 ve 1 yani toplamda 6 oldu P(x+1) polinomunun şimdi P(x) = x²+2 değilmiydi ? evet.P(x+1) polinomunun katsayılarını bulmak için daha önceki örneğimizdeki gibi x=1 alalım P(1+1) , P(2)'yi arıyoruz.Ana polinomda yerine yazarsak P(2)=2²+2 = 6 bulunur zaten buradan da ispatladık doğruluğu.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 12:52 07 Eki 2012 #3
baya uzun oldu ama okuyunca anliyacağına garanti verebilirim

gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar) gökberk 13:01 07 Eki 2012 #4
Ben de kısaca özetleyim Hangi polinomun sabit terimi isteniyorsa o polinomda x yerine 0 yazıyorsun Çok mu kısa oldu ne

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 13:01 07 Eki 2012 #5
Ben de kısaca özetleyim x yerine 0 yazıyorsun Çok mu kısa oldu ne

kızıl ırmak - ait kullanıcı resmi (Avatar) kızıl ırmak 16:53 07 Eki 2012 #6
kocamaaan teşekkür ederim çok saolun

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 17:00 07 Eki 2012 #7
kocamaaan teşekkür ederim çok saolun
Bende kocamaaan Rica ederim işe yaradıysa ne mutlu

bhenbatu4 22:45 15 Eki 2012 #8
xD bunlar bılındık de bunları bıldıgım halde soruyu anlamıyorum yorumlayamıyorum cok zor soru tıpı oluyor. değişik

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:42 15 Eki 2012 #9
xD bunlar bılındık de bunları bıldıgım halde soruyu anlamıyorum yorumlayamıyorum cok zor soru tıpı oluyor. değişik

Bu tür sorulara Çözümlü Matematik Soruları bölümümüzden ulaşabilirsiniz.

bhenbatu4 01:01 16 Eki 2012 #10
xDé orası bıraz ağır kaçmaz mı faydalanmak ıcın daha çok kaynak onerebılır mısın?Böyle güzel detaylı bişe ?benım anlayabılecegım 10.sınıf

1 2 Son