MatematikTutkusu.com Forumları

Polinom Soruları ::::::Yardım.

İlk  1 2 3 4 Son
MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 21:48 01 Eki 2012 #21
C.3
P(x) in kökleri eşitse delta=0 olmalı. Buradan m=1 ve P(x) in kökü de 1 bulunur. P(x) ve Q(x)'in ortak kökü varsa; Q(1)=0 olmalı. Buradan n=-4 olur. m+n=-3 olur.
bhenbatu4,

bu çözümü anlayabilicen mi çok merak ediyorum.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 21:58 01 Eki 2012 #22
Tamam işim olmadıkça geliyorum zatende burası bunun yeri değil özel mesaj yazmışsın zaten.birazdan girerim hakkaten forum neyine yetmedi

bhenbatu4 21:03 02 Eki 2012 #23
Bir de ben el atayım bakalım türkçe anlatabilecek miyim sana

C-2

P(−4)=P(−3)=P(5)=0 olarak verilmiş.

P(-4)=0 ise, x+4 bu polinomun bir çarpanıdır.
P(-3)=0 ise, x+3 bu polinomun bir çarpanıdır.
P(5)=0 ise, x-5 bu polinomun bir çarpanıdır.

Öyleyse tüm çarpanları bir arada yazarak P(x) i elde ederiz.

Savaş burada bir bölüm polinomu olarak Q(x) yazmış ancak Q(x)'i bir polinom olarak düşünmek aklınızı karıştırdı sanırım.
P(x) üçüncü dereceden bir polinom ve elimizde üç tane çarpanı var. Öyleyse x içeren başka polinomlara gerek yoktur.
P(x)'in bir başkatsayısı olmalıdır. Ben bu katsayıya a diyorum ve çarpanların içine ekliyorum, unutmayalım ki a bir sabit terim. (Savaşın çözümündeki Q(x)'in yerini daha sade bir şekilde tutacak aslında )

P(x)=a.(x+4).(x+3).(x-5)

P(0)=2 verilmiş, x yerine 0 yazalım.

P(0)=a.4.3.-5=-60a
-60a=2
a=-1/30

Başkatsayıyı da bulduk yerine yazalım,

P(x)=-(x+4).(x+3).(x-5)/30

P(1) için x yerine 1 yazarsak,

P(1)=5.4.-4/-30=8/3 olur.

Yeterince ayrıntılı ve türkçe olmuştur umarım
anladım da başkatsayısının olması neden şart ? En türkçe açıklama bu nerdese anladım sadece başkatsayısı

bhenbatu4 21:11 02 Eki 2012 #24
OF OF OF OF OF OF OF BİR SORUYU OĞRENEMEDIM BURADA OLMUYACAK BELLİ Kİ ARTIK HOCAYA GOTURCEM YAPAMADIM DIYE::Yapacak birşey yok::beklerım dersı bıdakı burdan halledemedım busefer bu soruyuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

bhenbatu4 21:14 02 Eki 2012 #25
Savas forum neyıne yetmedı demısınde ne alaka yanı bazı seylerı ınsan yapamayınca taze taze nedenını sorması gerekir.Burda 7%24 acık degılısınız kı bırsey yazıyorum 10dk sonra 20dk sonra anca cevap gelıyor bende anlayamıyorum dogal olarak.Soruyu unutuyorum sorularımı taze taze soracagıma cok zorlanıyorum.Msn gıbı degıl bura.orda anlamdımmı anlamadım burayı neden bole yaptık der bıtırırdık.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 21:51 02 Eki 2012 #26
Tamam.Daha yeni geldim ama elimden geldince yardım etmeye çalışıyoruz zaten.Tamam gelince girelim bi 10 dakika.

bhenbatu4 21:57 02 Eki 2012 #27
.D ben acıyom sen kapatıyon sen acıyon ben kapatıyom

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 22:37 02 Eki 2012 #28
Yok sabit olarak düşündüm gökberk polinom olarakdeğil.Evet , sanırım imla hatası olmuş q(x) demiyelim q diyelim ona .sabit yani

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 00:37 03 Eki 2012 #29
Savas forum neyıne yetmedı demısınde ne alaka yanı bazı seylerı ınsan yapamayınca taze taze nedenını sorması gerekir.Burda 7%24 acık degılısınız kı bırsey yazıyorum 10dk sonra 20dk sonra anca cevap gelıyor bende anlayamıyorum dogal olarak.Soruyu unutuyorum sorularımı taze taze soracagıma cok zorlanıyorum.Msn gıbı degıl bura.orda anlamdımmı anlamadım burayı neden bole yaptık der bıtırırdık.
savaş ,
hep senin başının altından çıkıyor bu işler
çıtayı yükseltip yükseltip duruyorsun
Yakında 10 pbx li santral açıcaz buraya

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 00:52 03 Eki 2012 #30
bhenbatu4,

bu çözümü anlayabilicen mi çok merak ediyorum.
Her çözümümde soru sahibi anlamadığı yerleri sorabilir. Hem böyle kısa olunca psikolojik olarak insan rahatlıyor. Uzunu görünce de rahatsız oluyor.

İlk  1 2 3 4 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm