b bir dik kenar olmak üzere, kenar uzunlukları tam sayılar olan ABC dik üçgeninde b uzunluğu bir asal sayı ise,
tanB=2b/(b²-1)
olduğunu gösteriniz.
b bir dik kenar olmak üzere, kenar uzunlukları tam sayılar olan ABC dik üçgeninde b uzunluğu bir asal sayı ise,
tanB=2b/(b²-1)
olduğunu gösteriniz.
youtubedaki video response sistemi misali soruya cevap yazmak yerine başka soruyla karşılık verdim
Farkettim hocamŞimdi ben de sizin sorunuza cevap yazamıyorum, kendi sorumu çözmüş olacağım
Melek, sen özel bir durumu seçmiş ve iddianın bu durum için gerçeklendiğini göstermişsin. Ama istenen şu: b kenarının uzunluğu bir asal sayı olduğu sürece bu eşitlik geçerli olacaktır. b=3, 5, 7, 11, 13... hepsi için. Sayısal ifadelerden cebirsel ifadelere geçmen gerekir gibime geliyor...
Kimse çözmemiş veya çözememiş, yeterince zaman geçti ben yazayım çözümü.
ABC dik üçgeninin dik kenarları b ve c olsun. Bu durumda Pisagor bağıntısına göre
b²+c²=a² => b²=a²-c²=(a-c)(a+c)
yazabiliriz. b sayısı bir asal sayı olduğuna göre, b² sayısı, iki sayının çarpımı şeklinde b×b veya 1×b² şeklinde yazılabilir. Birinci hal, yani
a-c=b ve a+c=b
olamaz. Çünkü bu denklemlerden a=b, c=0 değerleri elde edilir ki bu durumda ABC bir üçgen olamaz. İkinci halde, a, b ve c uzunluk ifade ettikleri, yani doğal sayılar oldukları için
a-c=1 ve a+c=b²
olmalıdır. Bu durumda ilk denklemden a=c+1 ve ikinci denklemden de
c+1+c=b² => c=(b²-1)/2
sonucu elde edilir. Üçgen notasyonunda kenarlar, karşısında bulundukları köşenin adı ile anıldıklarından
tanB=karşı dik kenar/komşu dik kenar=b/c
olacağından, dik kenarlarından biri b olan bir dik üçgende b bir asal sayı ise
tanB=b/[(b²-1)/2]=2b/(b²-1)
olur.
çözüm yazabilirdim ama uğraşırlar diye bekledim
nedense kimse bu sorulara uğraşmıyor herkes bir sınav telaşında , öss-öys tüm öğrencilik hayatları onunla gidiyo.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!