MatematikTutkusu.com Forumları

İntegral

1 2 3 Son
Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 20:05 15 Nis 2014 #1
∫(sinx)³.(cos2x)² Soru bu şekilde,ben bunu ne kendim çözebiliyorum,gerçi integral bilgim henüz fazla değil.Ne de programa çözdürebiliyorum.Microsoft Math. girdiğim gibi veriyor sonucu,wolframa giriyorum kitaptakinden başka bir sonuç çıkıyor.Ben yanlış giriş mi yapıyorum ? Bir de öğretmenlerden çözen olursa çok iyi olur

MKE - ait kullanıcı resmi (Avatar) MKE 20:57 15 Nis 2014 #2

Bak bakalım olmuş mu

*Öğretmenlerden demişsin, ben de hemen atlamışım. Kusuruma bakma görmedim

Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 01:04 16 Nis 2014 #3
Çok teşekkür ederim.Yalnız çözdüğün ifadeyi toparladığımda sonuç kitaptakiyle uyuşmuyor.Kitapta mı hata var ?

4
7
cos7x-
4
5
cos5x+
1
3
cos3x-cosx+c
Cevap bu acaba ben senin çözümünü mü yanlış toparladım,cevabı yazayım dedim.

Ya bu şekilde yazınca neden karıştı,ilk kesir ilk cos ifadesinin önünde ikinci kesir ikinci cos önünde.

MKE - ait kullanıcı resmi (Avatar) MKE 01:11 16 Nis 2014 #4
Ben çözümüme 1 kere daha baktım, doğru görünüyor. (Zaten genelde çözümde hata bulamam varsa da) Ama siz de tekrar bakın, doğruysa kitap hatalı olabilir

MKE - ait kullanıcı resmi (Avatar) MKE 01:12 16 Nis 2014 #5
4u⁵/5+u⁴-19u³/3+6u²-u+C yazmışım

MKE - ait kullanıcı resmi (Avatar) MKE 01:24 16 Nis 2014 #6
Çok teşekkür ederim.Yalnız çözdüğün ifadeyi toparladığımda sonuç kitaptakiyle uyuşmuyor.Kitapta mı hata var ?

4
7
cos7x-
4
5
cos5x+
1
3
cos3x-cosx+c
Cevap bu acaba ben senin çözümünü mü yanlış toparladım,cevabı yazayım dedim.

Ya bu şekilde yazınca neden karıştı,ilk kesir ilk cos ifadesinin önünde ikinci kesir ikinci cos önünde.
Bilmiyorum neden karıştı, bu arada en sağdaki integrali yanlış almışım, siz (1-u²) nin küpünü alıp integralini tekrar alın uyuşacak mı benim çıkmam lazım

Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 21:54 16 Nis 2014 #7
Bilmiyorum neden karıştı, bu arada en sağdaki integrali yanlış almışım, siz (1-u²) nin küpünü alıp integralini tekrar alın uyuşacak mı benim çıkmam lazım
Yok kardeşim ben yapamadım herhalde.Neyse tam öğrenince tekrar bakarım bu soruya,çok teşekkür ederim yardımın için

cizmeli kedi - ait kullanıcı resmi (Avatar) cizmeli kedi 01:04 19 Nis 2014 #8
Sevgili tükenir kalem sonuçların farklı çıkmasının sebebi farklı ifadelere u denmiş olması olabilir.Bu durumlarda c sabitini kullanarak ifadeleri birbirine eşitleyebilirsin.Ancak senin ifaden biraz karışık olduğundan bu düzenlemeyi yapman biraz zor görünüyor.Bu durumlarda sıkıntı yaşamamak için genellikle belirli integral sorulur ve sonuç sizin seçtiğiniz u değişkenine bağlı olmadan herzaman aynı çıkar.Bunu daha iyi anlamak için sinx.cosx ifadesinin integralini alırken önce u=sinx veya u=cosx alarak iki farklı şekilde integral al.(Hatta yarım açı formülünü uygulayıp yine farklı bir şekilde de integral alabilirsin)Sonuçların farklı olduğunu göreceksin.Ancak c sabitini kullanarak bunları hepsini birbirine çevirebilirsin.

Tükenir Kalem - ait kullanıcı resmi (Avatar) Tükenir Kalem 05:30 19 Nis 2014 #9
Sevgili tükenir kalem sonuçların farklı çıkmasının sebebi farklı ifadelere u denmiş olması olabilir.Bu durumlarda c sabitini kullanarak ifadeleri birbirine eşitleyebilirsin.Ancak senin ifaden biraz karışık olduğundan bu düzenlemeyi yapman biraz zor görünüyor.Bu durumlarda sıkıntı yaşamamak için genellikle belirli integral sorulur ve sonuç sizin seçtiğiniz u değişkenine bağlı olmadan herzaman aynı çıkar.Bunu daha iyi anlamak için sinx.cosx ifadesinin integralini alırken önce u=sinx veya u=cosx alarak iki farklı şekilde integral al.(Hatta yarım açı formülünü uygulayıp yine farklı bir şekilde de integral alabilirsin)Sonuçların farklı olduğunu göreceksin.Ancak c sabitini kullanarak bunları hepsini birbirine çevirebilirsin.
Anladım öğretmenim.Ben bu sorudan vazgeçtim lafın kısası Zaten üniversite kitap sorusu bu,çözmesem de olur bir nevi.Ama neden böyle olduğunu güzel açıklamışsınız,çok teşekkür ederim size

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 19:55 20 Nis 2014 #10
Şayet,"Editör Kullanım Kılavuzunu okursanız"
Bu kargaşanın yegane sebebinin "boşluk bırakmamak" olduğunu anlarsınız arkadaşlar.

1 2 3 Son