MatematikTutkusu.com Forumları

Küp içine küre yerleştirme sorusu (pisagor yasak)

İlk  1 2
paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 02:08 24 Ara 2010 #11
gibi bir sonuç buldum doğru olabilir mi?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 02:45 24 Ara 2010 #12
Galiba haklısınız. Çözüm yanlış IAOI=r √3 olmalı. Ben diğer soruyla alakasını kuramadım.
diğer soruyla alakası cevaplarının aynı olması
tabi buradaki kürenin yarıçapını değil de çapını hesaba katarsak.

gibi bir sonuç buldum doğru olabilir mi?
hocam sorulan kürenin çapının 2-√3 olması gerekiyor tabi biz bunun pisagorsuz bulunmasını istiyoruz.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 02:49 24 Ara 2010 #13
Sayın gereksizyorumcu, pisagor kullanılmadan √3 nasıl bulunur, ben bilmiyorum.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 03:00 24 Ara 2010 #14
hocam cisim köşegeninin √3 olduğunu soru vermiş.
gerçi böyle bir durumda da siz haklı oluyorsunuz çünkü o √3 ü soru verdiği için pisagor kullanmamış oluyorsunuz

neyse soruya farklı çözümler arayalım o zaman.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 03:07 24 Ara 2010 #15

Çocuk pisagoru bilmiyorsa da küpün cisim köşegeninin r √3 olduğunu biliyor çünkü soruda verilmiş. Yukarıdaki ispatın son kısmında (√3-1)/2=r+r √3 denklemi yazılırsa (r √2 yerine) r=2- √3 bulunuyor. Doğru dimi?

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 03:11 24 Ara 2010 #16
Ufak bir hatanız oldu. Soruda verilen büyük küpün cisim köşegeni. Yarıçapı da 1 verildi. Çocuk burdan kürenin cisim köşegenin, bir kenarının √3 katını olduğunu yorumlıycak ve küçük küreyi içine alan küçük küpün çapını r kabul edip denklemi kuracak. Doğru di mi?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 03:23 24 Ara 2010 #17
Galiba haklısınız. Çözüm yanlış IAOI=r √3 olmalı. Ben diğer soruyla alakasını kuramadım.
Ufak bir hatanız oldu. Soruda verilen büyük küpün cisim köşegeni. Yarıçapı da 1 verildi. Çocuk burdan kürenin cisim köşegenin, bir kenarının √3 katını olduğunu yorumlıycak ve küçük küreyi içine alan küçük küpün çapını r kabul edip denklemi kuracak. Doğru di mi?
evet bu benzerlik yardımıyla çözümü
bir de seriler yardımıyla çözümü var.
belki başka çözümleri de vardır.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 03:27 24 Ara 2010 #18
Pardon. Seriler nerden çıktı?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 03:49 24 Ara 2010 #19

aynı cisim köşegeni üzerinde bu işlemi sonsuz kez tekrarlayalım, sonuçta tüm cisim köşegenini kaplayabiliriz.

1+2R+2R2+2R3+...=√3 olmalı
sonsuz seri toplamı hesaplanırsa R=2-√3 bulunuyor , ya da yarıçap r=(2-√3)/2

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 04:09 24 Ara 2010 #20
Sayın gereksizyorumcu, bu size son gereksizyorumcu diyişim. Kabul etseniz de etmeseniz de ben size, şahsıma münhasır bir rumuz bulucam. Aralarından bir tane seçin. "Soru Küpü", "Soru canavarı", "Soru Baba", Ama bence en güzeli "Sorusavar". Yok yok. En iyisi "Üstad". Tercihinize şimdiye kadar saygı duydum ama bundan sonra biraz da benim dediğin olsun.

İlk  1 2
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm