BurakA 17:04 12 Mar 2011 #1
Elinizde sadece zaman ayarlayıcı olarak 2 tane kum saati vardır. Bunlardan biri 7 dakikalık, diğeri de 11 dakikalıktır.
Yapmayı düşündüğünüz deney tam 15 dakika sürmektedir. Eğer zamanı uzatırsanız veya kısaltırsanız deneyde istediğiniz verimi alamamaktasınız.
Bu iki kum saatini kullanarak bu deneyin zaman ayarlamasını nasıl yaparsınız?
duygu95 17:10 12 Mar 2011 #2
ikisini aynı anda çeviririm ilk önce 7 dakikalık biter deneye başlarım 7 dklık bittiğinde 11 dk da bittiğinde 4 dklık bir zaman kullanmış oldum sonra 11 i tekrar kullanırım 15 dk olur
BurakA 17:14 12 Mar 2011 #3
duygu çok iyisin tebrikler..
gereksizyorumcu 17:16 12 Mar 2011 #4
bu ve benzeri sorularla defaetle karşılaştık ve ben oralarda hep aynı şeyleri yazdım diye hatırlıyorum , tekrar yzayım
7a+11b=15 diaphontine denklemi çözülür , ki bu denklemin tamsayılarda çözümünün olmsı için grek ve yeter koşul obeb(7,11) in 15 i bölmesidir. obeb(7,11)=1 olduğundan 15 i (ya da herhangi başka bir tamsaıyı) tam böler.
örneğin bu denklemin köklerinden birisi a=-1 ve b=2 dir. bu noktada şunu anlarız iki kum saati başlatılır ve biten ters çevrilir biten ters çevrilir tek yapılacak şey ölçüme a katsayısını verdiğimiz kum saati 1 kez bittiğinde başlayıp b katsayısını verdiğimiz kum saati 2 kez bittiğinde sonlandırmaktır.
yukarıda yazdığımız gerek ve yeter koşuldan dolayı bu iki kumsaatiyle her tam dakikayı ölçmek mümkündür.
BurakA 17:18 12 Mar 2011 #5
gereksizyorumcu bunu matematik dilinde çözdüğün için teşekkürler anlattığından az da olsa birşeyler anladım.
Teşekkürler..Tekrar bizi aydınlattın foruma dün kayıt oldum çok memnunun...