Üzeri 1,2,3,...,11,12 diye numaralandırılmış analog bir saatin sayılarını tekrardan öyle dizinizki gün içinde herhangi bir tam saatte akrebin o an gösterdiği sayının karesinden bir önceki saatte gösterdiği ve bir sonraki saatte göstereceği sayıların çarpımı çıkarılınca sonuç 13'e tam bölünsün.
örneğin 2-6-5 sayılarını ard arda dizmişseniz akrep 6 nın üzerine geldiğinde soruda istenen o saat için sağlanmıştır
hatırlatma: -13 , -26 gibi negatif sayılar da 13 e tam bölünür.
10,5,9,11,12,6,3,8,4,2,1,7 şeklinde dizdim, yuvarlak şekilde dizilirse, baştaki 10 ve sondaki 7 yanyana gelir. sanırım bu şekilde kurala uyar, tabi soruyu yanlış anlamamışsam
bu yüzden sorunun bonusunu yazıyoruz
1 den herhangi bir asal sayının 1 eksiğine kadar ki mesela 28 e kadar olan sayıları çembere benzer şekilde tabi bu sefer 29 a bölünmek şartıyla dizebilir miyiz? Bunu her asal sayı için yapabilir miyiz? Ya da şöyle soralım bu sayıları dizmenin kolay bir yolu var mıdır?
29 asal sayısı içinde dizilim yapabiliyorum, ama malesef sistemli olarak bir yöntem bulamadım, daha küçük sayılar üzerinde denedim oradan bişeyler çıkar mı diye, bunu yaparkende 29 için problem yok ama daha kolay olan 7 asal sayısı için dizilimi bulmadım çok uğraşmadan beynim sulandı yada 7 için böyle bir dizilim yapılamıyor sorun bende mi???
Üzeri 1,2,3,...,11,12 diye numaralandırılmış analog bir saatin sayılarını öyle dizinizki gün içinde herhangi bir tam saatte akrebin o an gösterdiği sayı saat ile eşit değer alsın.
not: sakın beni yanlış anlamayınız. sorunuzu çok sevdim ve değerde verdim.
beynim sulanmış diye yorum yapan arkadaşımız ve diğer tüm arkadaşalrımız için ufak bi şaka sorusu yazayım dedim.
gülmek hepimizin hakkı.
odamdaki duvarda bi analog saat var. rakamları sadece 2 sayısının matematik işlemleri yazıyor. kadranını ben yaptım.
saatin kaç olduğunu öğrenmek için işlemi yapmak gerekiyor.
örneğin kadranın 3 yerine aşağıdaki işlem yazıyor.
benzer bir saatde ben yaptım, matematik sınıfım için, örneğin 6. sınıflar bazı işlemleri (kare kök gibi) daha görmediği için bazı sayıların sonucunu bilemiyor, 7. 8. sınıfa geldiğinizde bu saati tamamen okuyabileceksiniz diyorum