etiket olayını anlamadım??? orda yazılan başlıklarla alakalı onları araştırın demek mi? kusura bakmayın anlayamadım..
birde sorunun çözümü var mı? dizilim için ilk yarısı yani örneğin 29 asal sayısı için 28 terimli seri çıkıyor, ilk 14 terimi bulduktan sonra sonraki terimleri basit bir çıkarma işlemiyle kolayca bulabiliyorum, ilk yarıyı bulurkende bazı kurallar buldum ama dediğim gibi tam olarak yerine oturmuyor
evet etiketlerdeki konu başlıkları soruyla ilgili. birileri o konuları arattığında bu soru da karşılarına çıksın diye.
sorunun her asal sayı için çözümü var, sonuçta cevabı buldunuz isterseniz sizi daha fazla uğraştırmadan çözümü yazayım , isterseniz de yazmayayım siz ilkel kök kavramını kısaca bir araştırın.
siz çözün lütfen, çok merak ettim çözümü, ben bir yerlere varamıyacağım sanırım
peki ben bir çözüm yazayım
öncelikle saat örneğinden gidelim yani 13 için
20 , 21 , 22 , 23 , 24 , 25 , ... , 211 , 212
sayılarına bakalım
bu sayılardan herhangi ardışık 3 tanesinden ortadakinin karesi diğer ikisininin çarpımına eşit olacağından 13'e (ya da herhangi bir sayıya) bölünme konusunda bir sıkıntı olmaz.
şimdi bu sayıların 13 modundaki değerlerine bakalım
1,2,4,8,3,6,12,11,9,5,10,7 işte aranan liste.
peki bu nasıl oldu dersek cevabı 2 sayısının 13 modunda bir ilkel kök olmasıdır deriz.
tanım: n ile aralarında asal her sayı n modunda rk şeklinde yazılabiliyorsa , r sayısı n modunda bir ilkel köktür. bu tanımın sonucu olarak herhangi bir p asal modunda r nin 1 e denk olan en küçük kuvveti rp-1 olur.(tersi de dopğrudur r nin ilk defa (p-1). kuvveti 1 oluyorsa r sayısı p modunda bir ilkel köktür)
tüm asal modlarda ilkel kökler bulunduğu için de bu dizilim her asal sayı için kolayca yapılabilir mesela 7 için 3 bir ilkel köktür ve ben yukarıda
31 , 32 , 33 , 34 , 35 , 36 şeklinde bir dizilim yapmıştım.
siz de 29 sayısı için 20 , 21 , 22 ,..., 227 , 228 dizilimini yapmışsınız
tabi 7 modunda 2 bir ilkel kök olmadığı (23=1 (mod7)) için de 2 nin kuvvetlerini dizilimde kullanamadık mesela 5 i de kullanabilirdik.
gene çok güzel bir çözüm geldi, elerinize sağlık çok begendim.... şimdi birde arı sorusu var çok hoşuma giden ama hiç bir fikir yürütemediğim bir soru
Üstad 2 nin nasıl 13 ün ilkel kökü olduğunu izah edebilir misin?
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!