Yukarı..
Yukarı..
1.soru
5 tane yaş patlican 1 kg ise 1 tane yaş patlıcak 200 gr gelir.
yaş patlicanın kilosunu 2,5 tl alınıyor. kuru patlıcan ise 10 tl satılıyor. 1 kg kuru patlıcandan kaç tl kar edilir?
12 tane kuru patlıcan 1 kg geliyor. önce 12 tane yaş patlıcan almalı.
1000gr (1kg) yaş patlıcan 25/10 tl ise
200gr yaş patlıcak 5/10=0,5 tl gelir.yani her bir yaş patlıcan 0,5 tl. 12 tane yaş patlıcan 6tl yapar.
12 tane kuru patlıcan 10tl idi.
10-6=4 tl kâr elde edilir.
2.soru
bir satıcı tanesi a tlden 20 tane yumurta alırsa 20a para öder.20 tane yumurta aldığında yanına 2 tane yumurta hediye ediyorlar. yani 22 tane yumurtayı 20a tl alıyor.
22 tane yumurta 20a ise
1 tane yumurta 10a/11 tl eder.
1 tane yumurtanın maliyeti a tl idi. hediyeyi aldığında ise 1 tane yumurtaya 10a/11 tl ödedi. bu ikisini çıkartırsan maliyetin ne kadar azaldığını bulursun.
a-10a/11=a/11
3.soru
1 düzine 12 adettir.
3 tanesi 1 tl olan mendillerden x düzine alıyor. yani 12.x tane mendil alıyor. 3 mendil 1 tl'den 12.x mendil 4x tl eder. (her 3 mendil 1 tl 12 mendil 4tl eder. bundan x tane alırsa 4.x tl eder)
6 tanesi 2,5tl den y düzine alıyor. yani 12.y tane toka alıyor. bu da 5y yl eder. (her 6 toka 2,5 tl'den 12 toka 5tl eder.)
4x+5y=42 ise y en çok kaçtır. soru buna döndü.
x=3 olursa y=6 gelir. bu y'nin en çok olduğu andır. yani 6 düzine toka alır. 6.12=72 tane toka almış olur.
4.soru
alış fiyatı=x
satış fiyatı=y olur. bu satıcı m tane mal alsın ve hepsini de satsın.
m tane malın maliyeti m.x olur.
m tane malın satışından kazandığı para m.y olur. kârı veya zararı bulmak için kazandığı paradan maliyet çıkarılır.
my-m.x=-z tl ediyor.(burada -z yazmamın sebebi bu malın satışından zarar ediyor. kâr etseydi +z olurdu)
m(y-x)=-z
m=z/(x-y) eder. m sayısı sattığı malın sayısıydı.
5.soru
sena 5 adım ileri 3 adım geri atıyor. toplamda 8 adım atıyor ve 2 adım ileri gidiyor.
sena 20 adım ileri gitmesi için 80 adım atması gerekir.
25 adım ileri gitmesi içinde 85 adım atması gerekir.
neden;
başladığı noktadan 20 adım ileri gitmesi için 5 adım ileri 3 adım geri gitmesi gerek. başladığı noktadan 20 adım uzaklığa geldikten sonra 5 adım daha ileri gider ve 25 adım olur. geri gitmesine gerek kalmadı.
6.soru
(tekrar 1-2 diye yazmadım. karışmasın)
fatih 8 adım ileri 4 atım geri atıyor. toplam 12 adım atıyor ve 4 adım ilerliyor.
12 adım atarsa 4 adım ileri gidiyor. bu soruda 12. katlarını kullan.
24 adım atarsa 8 adım ileri gider.
108 adım atarsa 36 adım ileri gider. istenilen sayıya yaklaşın bu tarz sorularda. bir 8 adım daha atarsa toplam
116 adım atar ve 44 adım ileri gider. 8 adım ileri attıktan sonra geri adım atmalı. 1 adım geri atarsa toplam
117 adım atmış olur ve 43 adım ileri gider.
bu tarz sorularda direk değere gitmeyin. o değeri yaklaşın.
7.soru
zehra bir bilet kuyruğunda KENDİSİDE DAHİL 2n-1'inci sıradadır. burada önemli olan bu. mesela 3 kişilik bir sırada sonuncu iseniz baştan 3. sırada olmuş olursunuz. kendiniz ile birlikte önünüzde 3 kişi vardır.
zehra sondan ise KENDİSİ DAHİL n. sıradadır ve kuyrukta 52 kişi vardır. toplayın bu değerleri
n+2n-1=3n-1 kişi. fakat zehrayı 2 sefer saydık. o yüzen 1 çıkartılmalı.
toplam kuyrukta 3n-2 kişi vardır.
3n-2=52
3n=54
n=18 gelir.
dershaneye gidiyorum. o yüzden sorularınıza gelince bakacağım. iyi günler
9.soru
biri diğerinin 2 katından 5 fazla olan sayı dediği zaman;
birinci sayı x ise ikinci sayı 2x+5 olur. toplamları da 3x+5 eder. bundan sonra şıklardan gideceksin. şıklarda ki sayılardan 5 çıkarttığında 3. katını veren sayı doğrudur. denediğin zaman cevap 62 gelir.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!