MatematikTutkusu.com Forumları

2 Bölme-Bölünebilme Sorusu

efegullerci 02:23 25 Tem 2012 #1
1) Beş basamaklı 34x7y sayısı 36 ile bölündüğünde 26 kalanını vermektedir.
Buna göre x+y toplamının alabileceği en küçük değer nedir?

Not:Bu soruda şu şekilde düşündüm: 36'nın aralarında asal çarpanları 4 ve 9 bunların bu sayı ile bölümünden kalan ise sırasıyla 2 ve 8 oluyor.
En küçük dediği için y=0 verdiğimiz zaman 4'e bölümünden kalan 2,
böylece 3+4+x+7+0=9k+8 olması gerek.Buradan x=3
En küçük 3+0=3 buldum.
Düşüncem hatalıysa lütfen düzeltin.

2)105 ve 87 sayılarının bir x doğal sayısına bölünmesinde kalanlar birbirine eşit olmaktadır
Buna göre x'in alabileceği değerler toplamı kaçtır?

Teşekkürler...

rehbermatçı - ait kullanıcı resmi (Avatar) rehbermatçı 11:00 25 Tem 2012 #2
hata varsa da düzeltiriz ramazanda fazla hata yapmaya başladım.

efegullerci 13:32 25 Tem 2012 #3
Hocam çok teşekkürler bende 1. soru için öyle düşünmüştüm.Ayırdığımız sayıların aralarında asal olması şart değil mi yoksa aynı kalanı vermiyor.

rehbermatçı - ait kullanıcı resmi (Avatar) rehbermatçı 13:40 25 Tem 2012 #4
şimdi ben bişe diyecem korkuyorum bu konuda çok rivayet var bilende konuşuyor bilmeyende.
sayılar için önemli olan kuralını biliyor olmandır. zaten kuralı bilinenler genelde aralarında asaldır.
mesala 30 için 6 ile 5 olmaz aralarında asal ama 6 nın kuralı yok ama onun içinde 2 ve 3 e bakarsın.
yada 3 ve 10 a bakarsın en garantilisi kuralı olan ve aralarında asal olan ikilidir.

efegullerci 13:47 25 Tem 2012 #5
şimdi ben bişe diyecem korkuyorum bu konuda çok rivayet var bilende konuşuyor bilmeyende.
sayılar için önemli olan kuralını biliyor olmandır. zaten kuralı bilinenler genelde aralarında asaldır.
mesala 30 için 6 ile 5 olmaz aralarında asal ama 6 nın kuralı yok ama onun içinde 2 ve 3 e bakarsın.
yada 3 ve 10 a bakarsın en garantilisi kuralı olan ve aralarında asal olan ikilidir.
Tamamdır hocam çok teşekkürler.

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm