gereksizyorumcu'den alıntı
şimdi baktım telefondan gördüklerim doğruymuş ya da pcden de aynı şeyleri görüyorum.
bu haliyle 1. soru yanlış oluyor , 4. soru da çok büyük ihtimalle yanlış yazılmış oluyor.
1.
a=c=2 , b=d=1 olsun , k=2 bulunur
x=8 ve y=1 için bu istenen sağlanacaktır ve x+y toplamı 9 olacaktır , 13 oln durum da üretilebilir , kısaca soruda x+y kısıtlanamaz , sadece bunun aksine örnek vermek istedim.
4.
bazen sorularınızı yazdıktan sonra okumanızda fayda var. bu sorunun kitapta böyle yazılmış olabileceğini düşünmüorum çok byük ihtimalle siz yanlış yazdınız. burada soru çözenler hepsini çözmese bile günde belki de 100 soru okuyorlar. okurken sizin sorularınızın yanlış olabileceği fikrini virüs gibi onların akıllarına yerleştirirseniz hep akılları bununla meşgul olur. oysa siz günde 5 tane soru yazabiliyorsunuz bunları düzgünce aktarmanız işlerin daha düzgün yürümesinde etkili olabileceği gibi sizin de daha hızlı ve doğru cevap almanızı sağlayacaktır.
1/x=3 verilmişse x=1/3 bulunur
yerine konursa da galiba sorulan değer 10/3 çıkıyor.
2.
3 ile doğru orantılı olan 3k iken , 4 ile ters orantılı oln k/4 olacaktır (parantez içinde bu tür soruların tümden yanlış olduğunu düşündüğümü belirtiyorum)
3k+k/4=x olmalı yani 13k/4=x → k=4x/13 olur , ayrıca bunların farkı da 3k-k/4=11k/4 olur , k yerine 4x/13 yazarsak sonuç 11x/13 bulunur yani x in 11/13 katıdır.
3.
(x²+1)/x=x+(1/x)=3 verilmiş , küp alalım
x³+3.x².1/x+3.x.1/x²+1/x³=27
x³+1/x³+3.(x+1/x)=27 , x+1/x yerine de 3 yazarsak
x³+1/x³=27-9=18
5.
x+1/x=2 verilmiş küp alınırsa , yukarıdaki soru ile aynı
x³+1/x³+3.(x+1/x)=8 bulunur burada yine x+1/x yerine değeri yazılınca
x³+1/x³=8-3.2=2 elde edilir , ilk yorumumda yazdığım gibi soru buysa cevap 2 olmalı cevap 14 ise soru
x-1/x=2 iken x³-1/x³=? şeklinde sorulmalı.
2.3. ve 5. sorularda anlaşılmayan ya da kafanıza takılan bi kısım varsa belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırız. iyi çalışmalar.