Dağılım
Matematiğin en çok sevdiğim kısmı sonlu matematik sorularıyla ilgili bir kaç örnek soru ekliyeyim.Önümüzdeki zamanlarda bir makale hazırlayıp sitede paylaşacağım.
Soruları bir yerde aramayın hepsini kafamdan yazdım.Herneyse dağılım problemlerini 2 yolla çözebiliriz.
--> Üretici Polinomlar
(Sabri hocamızın makalesini okuyabilirsiniz.) -->Temel Ayraç Yöntemi Bu konuda T.A.Y 'ni ele alacağız. Soru1
5 tane madeni 1
tl 6 kumbaraya
hiç bir şart olmadan kaç farklı şekilde dağıtılabilir?
Çözüm
5 tane madeni paramız var ve 6 tane kumbaramız var. 6 tane kumbaraya bölmek için 5 tane ayraca ihtiyacımız vardır ve 5 tane paramız var toplamda 10!/5!.5! => C(10,5) farklı şekilde dağıtılabilir.
---------------------------
Soru2
Savaş ve Mehmet sahada basketbol oynarken arta kalan bisküvitlerine sahadaki arkadaşlarına dağıtacaklardır.Baktıklarında yiyemiyecekleri 2 tane bisküvünün sahanın kenarında olduğunu görürler ve sahadaki 5 arkadaşına dağıtmak isterler,
hiç bir şart olmadan kaç farklı dağıtım yapılabilir? (
Bisküviler özdeştir )
Çözüm
sorunun özü 2 tane bisküviyi 5 tane çocuğa dağıtmasıdır ve herhangi bir şart olmadan 5 kişiye dağıtmadır. 5 tane çocuk var 2 bisküvi var toplamda 7 tane nesne vardır.7!/5!.2! => C(7,2) farklı dağıtım yapılabilir.
Soru3
4 tane kalem her biri
en az 1 tane kalem almak koşuluyla 3 çocuğa kaç farklı şekilde dağıtılabilir?
Çözüm
a+b+c = 4 denklemini sağlayan ve her biri >0 şartını sağlayan kaç farklı dağıtım yapılabilir ona bakacağız.
İlk öncelikle her birine 1 değerini atayalım.
a+b+c = 1 olur. Şimdi 1 tane değerimiz var ve 3 tane çocuk var 3 çocuk için 2 ayraca ihtiyaç vardır 3!/2!.1! kadar dizilim olur.C(3,2) kadar yani.
Soru4
a+b+c+d < 100 şartını sağlayan kaç tane
pozitif tam sayı vardır?
Çözüm
a+b+c+d +
e = 100 eşitliğini sağlatan bir e sayısı vardır.Bu haliyle birde her birinin x≥1 şartına uyması gerekiyor.
Her birine 1 değerini atayalım.
a+b+c+d+
e =95 eşitliğini sağlayan değerleri arıyoruz 95 tane değerimiz var 4 tane ayraca ihtiyacımız var 99!/95!.4! kadar dağılım olur.
Soru5
Hakan bey bir teknoloji mağazasına gider ve 5 tane tablet beğenir.Bu beğendiği tabletleri alır bir kenara koyar ve hakan beyden sonra Ali bey gelip bu tabletlerden birini çok beğendiğini ve almak istediğini söyler.Bu durumda Hakan bey , en az 1 tane tablet alacaktır.Ancak Ali bey almayadabilir.
Bu haliyle kaç farklı dağıtım yapılabilir? Çözüm
h+a = 5 tane tablet var.
hakan bey en az 1 tane almalı bu durumda hakan beye 1 değer atayalım.
h+a = 4 denkleminin doğal sayılardaki çözümünü arıyoruz çünkü hakanbeye bir tane verdik zaten.
4 değer var 1 tane ayraca ihtiyacımız var 5!/4!.1! kadar dağıtım olur.
Eline sağlık Savaş.