MatematikTutkusu.com Forumları

Permütasyon & Kombinasyon (Dağılım Üzerine)

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 22:18 24 Eki 2012 #1
Dağılım

Matematiğin en çok sevdiğim kısmı sonlu matematik sorularıyla ilgili bir kaç örnek soru ekliyeyim.Önümüzdeki zamanlarda bir makale hazırlayıp sitede paylaşacağım.

Soruları bir yerde aramayın hepsini kafamdan yazdım.Herneyse dağılım problemlerini 2 yolla çözebiliriz.

--> Üretici Polinomlar (Sabri hocamızın makalesini okuyabilirsiniz.)
-->Temel Ayraç Yöntemi

Bu konuda T.A.Y 'ni ele alacağız.
Soru1

5 tane madeni 1 tl 6 kumbaraya hiç bir şart olmadan kaç farklı şekilde dağıtılabilir?

Çözüm

5 tane madeni paramız var ve 6 tane kumbaramız var. 6 tane kumbaraya bölmek için 5 tane ayraca ihtiyacımız vardır ve 5 tane paramız var toplamda 10!/5!.5! => C(10,5) farklı şekilde dağıtılabilir.

---------------------------

Soru2

Savaş ve Mehmet sahada basketbol oynarken arta kalan bisküvitlerine sahadaki arkadaşlarına dağıtacaklardır.Baktıklarında yiyemiyecekleri 2 tane bisküvünün sahanın kenarında olduğunu görürler ve sahadaki 5 arkadaşına dağıtmak isterler, hiç bir şart olmadan kaç farklı dağıtım yapılabilir? (Bisküviler özdeştir )

Çözüm

sorunun özü 2 tane bisküviyi 5 tane çocuğa dağıtmasıdır ve herhangi bir şart olmadan 5 kişiye dağıtmadır. 5 tane çocuk var 2 bisküvi var toplamda 7 tane nesne vardır.7!/5!.2! => C(7,2) farklı dağıtım yapılabilir.

Soru3

4 tane kalem her biri en az 1 tane kalem almak koşuluyla 3 çocuğa kaç farklı şekilde dağıtılabilir?

Çözüm

a+b+c = 4 denklemini sağlayan ve her biri >0 şartını sağlayan kaç farklı dağıtım yapılabilir ona bakacağız.

İlk öncelikle her birine 1 değerini atayalım.

a+b+c = 1 olur. Şimdi 1 tane değerimiz var ve 3 tane çocuk var 3 çocuk için 2 ayraca ihtiyaç vardır 3!/2!.1! kadar dizilim olur.C(3,2) kadar yani.

Soru4

a+b+c+d < 100 şartını sağlayan kaç tane pozitif tam sayı vardır?

Çözüm

a+b+c+d + e = 100 eşitliğini sağlatan bir e sayısı vardır.Bu haliyle birde her birinin x≥1 şartına uyması gerekiyor.

Her birine 1 değerini atayalım.

a+b+c+d+e =95 eşitliğini sağlayan değerleri arıyoruz 95 tane değerimiz var 4 tane ayraca ihtiyacımız var 99!/95!.4! kadar dağılım olur.

Soru5

Hakan bey bir teknoloji mağazasına gider ve 5 tane tablet beğenir.Bu beğendiği tabletleri alır bir kenara koyar ve hakan beyden sonra Ali bey gelip bu tabletlerden birini çok beğendiğini ve almak istediğini söyler.Bu durumda Hakan bey , en az 1 tane tablet alacaktır.Ancak Ali bey almayadabilir.
Bu haliyle kaç farklı dağıtım yapılabilir?

Çözüm

h+a = 5 tane tablet var.
hakan bey en az 1 tane almalı bu durumda hakan beye 1 değer atayalım.

h+a = 4 denkleminin doğal sayılardaki çözümünü arıyoruz çünkü hakanbeye bir tane verdik zaten.

4 değer var 1 tane ayraca ihtiyacımız var 5!/4!.1! kadar dağıtım olur.

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 23:05 24 Eki 2012 #2
Güzel olmuş Savaş. Eline sağlık

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:06 24 Eki 2012 #3
Güzel olmuş Savaş. Eline sağlık
Teşekkürler Duygu

gökberk - ait kullanıcı resmi (Avatar) gökberk 23:19 24 Eki 2012 #4
Eline sağlık

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:53 24 Eki 2012 #5
teşekkürler gökberk

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 00:22 13 Kas 2012 #6
Eline sağlık Savaş.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 00:24 13 Kas 2012 #7
Eline sağlık Savaş.
teşekkürler hocam.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
Kombinasyon Çözümlü Sorular Kombinasyon ile İlgili Sorular Permütasyon ile İlgili Sorular
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm