Bu soruya güzel bir çözüm daha ekliyelim.Bir kenarda dursun.
Fonksiyonun doğrusal olduğu açık.
f(0) = 3 , => f(0) iken 3'e eşlemiş.
f(-1) =5 => f(-1) iken 5'e eşlemiş o halde şöyle diyebiliriz.İçerideki sayı her arttığında 2 eksiği dışarı çıkıyor.
Evet, kuralların bilincindeyim. Fakat sınav mevhumu sebebiyle, bir soruyu 'şimdilik' mazur görebileceğiniz umudunu taşıyordum ki bu umudun karşılığını pekâlâ gördüm, var olunuz. Şu kestirme yol için çok teşekkürler, oldukça işime yarayacak (: Hoş bulduk... Ayrıca çözülen iki soru için de ayrı ayrı teşekkürler. Lâkin affınıza mağruren, soru dördün cevabını anlayamadım kcancelik kardeşim.
Sabit fonksiyon içerisinde değişken bulunmayan yani değer verdikçe değişmeyen fonksiyondur hep aldıklarını aynı değerle eşler.O halde x'li (değişken) bir şey olmamalı.
O halde , pay ile payda sadeleşmelidir ki (Yani ortak çarpanları bulunmalıdır ki) ifade sabitlensin çünkü xler yok olmazsa ifade sabitleşmez.X'e bağımlı hareket eder.
Üstelik cevap anahtarında sorunun cevabı "-34" olarak verilmiş...
f(x) = (m+2)x² + (n-3)x + 4 / 2x² - 1 sabit ise f( ) + m.n = ?
Kafam takıldı iyi mi
(bölü işaretinin tümünü kapsadığını düşünüyorum)
bu ifade sabitse k bir reel sayıyken paydaki ifadenin paydadakinin bir k katı olması gerekir. sonucu olarak karşılıklı terimlerin katsayıları oranı k olur. 4/(-1)=-4=k olduğu görülür
(m+2)/2=-4 → m=-10 bulunur
n-3=0 dan n=3 bulunur
f(-10³)+(-10).3 soruluyor , f(x)=-4 bulmuştuk
-4+(-30)=-34
(bölü işaretinin tümünü kapsadığını düşünüyorum)
bu ifade sabitse k bir reel sayıyken paydaki ifadenin paydadakinin bir k katı olması gerekir. sonucu olarak karşılıklı terimlerin katsayıları oranı k olur. 4/(-1)=-4=k olduğu görülür
(m+2)/2=-4 → m=-10 bulunur
n-3=0 dan n=3 bulunur
f(-10³)+(-10).3 soruluyor , f(x)=-4 bulmuştuk
-4+(-30)=-34
Heh Anladım, vallahi anladım diye sevinesim geldi şu an. Çok teşekkürler, var olunuz...