MatematikTutkusu.com Forumları

Fonksiyonlarla Alakalı Sorular

İlk  1 2
svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:25 13 Ara 2012 #11
Doğukancığım ,

Normalde kurallar konusunda sertimdir.Lakin, üslübun ve bu kadar teşekkürün beni bile etkilemedi değil.Bundan dolayı sadece , kuralları hatırlatayım.

Günlük 5 soru sınırımız bulunmaktadır.Fazla soru sormak kurallarca yasaklanmıştır bu arada hoşgeldin.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:28 13 Ara 2012 #12
C.3

Bu soruya güzel bir çözüm daha ekliyelim.Bir kenarda dursun.

Fonksiyonun doğrusal olduğu açık.

f(0) = 3 , => f(0) iken 3'e eşlemiş.
f(-1) =5 => f(-1) iken 5'e eşlemiş o halde şöyle diyebiliriz.İçerideki sayı her arttığında 2 eksiği dışarı çıkıyor.

f(0)=3
f(1)=1
f(2)=-1
f(3)=-3 bulunur.

dogukanoruc 23:36 13 Ara 2012 #13
Evet, kuralların bilincindeyim. Fakat sınav mevhumu sebebiyle, bir soruyu 'şimdilik' mazur görebileceğiniz umudunu taşıyordum ki bu umudun karşılığını pekâlâ gördüm, var olunuz. Şu kestirme yol için çok teşekkürler, oldukça işime yarayacak (: Hoş bulduk... Ayrıca çözülen iki soru için de ayrı ayrı teşekkürler. Lâkin affınıza mağruren, soru dördün cevabını anlayamadım kcancelik kardeşim.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:40 13 Ara 2012 #14
Berkay bıçakçıydı galiba.

C.4

Bunu geniş geniş anlatalım sana.

Sabit fonksiyon içerisinde değişken bulunmayan yani değer verdikçe değişmeyen fonksiyondur hep aldıklarını aynı değerle eşler.O halde x'li (değişken) bir şey olmamalı.
O halde , pay ile payda sadeleşmelidir ki (Yani ortak çarpanları bulunmalıdır ki) ifade sabitlensin çünkü xler yok olmazsa ifade sabitleşmez.X'e bağımlı hareket eder.

dogukanoruc 23:56 13 Ara 2012 #15
Hee, hatırladım... 10 Kasım törenlerinde birlikte görev de almıştık (:

Şimdi ağabey, iyi-hoş, mantığı anladım:

-4(2x²-1) / (2x²-1) olacak... İlk ifadeyi açtığımızda: -8x² - 4 / 2x² -1 olacak. Şimdi elde ettiğimiz sonucu, soruya uygulayacağız.

m+2 = -8
m = - 8 - 2'den m = -10 olacak...

(n-3) ifadesi x'e katsayı olduğundan ve fonksiyon sabit olduğundan 0'lanacaktır. O hâlde n = 3 olur. Buradan sonrası ipler kopuyor

dogukanoruc 00:21 14 Ara 2012 #16
Üstelik cevap anahtarında sorunun cevabı "-34" olarak verilmiş...

f(x) = (m+2)x² + (n-3)x + 4 / 2x² - 1 sabit ise f( ) + m.n = ?

Kafam takıldı iyi mi

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 00:26 14 Ara 2012 #17
Üstelik cevap anahtarında sorunun cevabı "-34" olarak verilmiş...

f(x) = (m+2)x² + (n-3)x + 4 / 2x² - 1 sabit ise f( ) + m.n = ?

Kafam takıldı iyi mi
(bölü işaretinin tümünü kapsadığını düşünüyorum)
bu ifade sabitse k bir reel sayıyken paydaki ifadenin paydadakinin bir k katı olması gerekir. sonucu olarak karşılıklı terimlerin katsayıları oranı k olur. 4/(-1)=-4=k olduğu görülür
(m+2)/2=-4 → m=-10 bulunur
n-3=0 dan n=3 bulunur
f(-10³)+(-10).3 soruluyor , f(x)=-4 bulmuştuk
-4+(-30)=-34

dogukanoruc 00:43 14 Ara 2012 #18
(bölü işaretinin tümünü kapsadığını düşünüyorum)
bu ifade sabitse k bir reel sayıyken paydaki ifadenin paydadakinin bir k katı olması gerekir. sonucu olarak karşılıklı terimlerin katsayıları oranı k olur. 4/(-1)=-4=k olduğu görülür
(m+2)/2=-4 → m=-10 bulunur
n-3=0 dan n=3 bulunur
f(-10³)+(-10).3 soruluyor , f(x)=-4 bulmuştuk
-4+(-30)=-34
Heh Anladım, vallahi anladım diye sevinesim geldi şu an. Çok teşekkürler, var olunuz...

Diğer çözümlü sorular alttadır.
Çözümlü Fonksiyon Soruları
Tüm Etiketler

İlk  1 2
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm