Bize a²'nin çift olduğu verilmiş ve tekrar çift olan sorulmuş. Aşağıdaki koşullarda sonuç çift olur.
T.Ç=Ç
Ç.Ç=Ç
Ç+Ç=Ç
Ç-Ç=Ç
Bunlardan sonuncusunu D şıkkında görebiliyoruz.
İyi günler.
Bu soruda teker teker a'nın çift ya da tek olduğuna değilde direk a²'nin çift olmasından yararlanalım.
D şıkkına bakalım , a²-4 => a² çift kabul edildi çift-çift = çift olur bu nedenle çifttir.
E şıkkına bakalım , a⁴+1 => a² çiftse a⁴te çift olur , çift+tek = tek olur.
Diğer şıklardaysa örneğin c şıkkına bakalım .
a³+a²+2 li şıkta a²(a+1+2) = a².(a+3)'e bakalım a= çift ya da tek olduğu bilmiyoruz , o halde teker teker incelemeden bir şey diyemeyiz.
Kesin olarak D şıkkı yani diğer şıklar hakkında da a hakkında bilgimiz olmadığından bir şey diyemeyiz.
Nasıl diyemeyiz a2 çift ise, a'da çifttir. Ben soruyu anladım. Sanırım a rasyonel sayıda olabilir. Karesi'de tam sayı olabilir belki bu yüzden biraz kafam karıştı.
Nasıl diyemeyiz a2 çift ise, a'da çifttir. Ben soruyu anladım. Sanırım a rasyonel sayıda olabilir. Karesi'de tam sayı olabilir belki bu yüzden biraz kafam karıştı.
hayır , tamamen diyemiyoruz demiyorum soruda a^2 = çift verilmiş a^2 kesin çifttir yani , bu nedenle çift+çift = çift olduğu şıkka d şıkkına bakıyoruz.
hocamız güzel örnek vermiş √2 çifttir diyemeyiz.kesinlikle
(78)-1=(74-1)(74+1)=(72-1)(72+1)(74+1)
İki kare farkından yararlandık.
Gördüğümüz gibi payda bu hale geldi. Bu durumda 7⁴+1 ve 7²+1'ler sadeleşir, yalnızca 7²-1 kalır. Yani en sade hali 1/(7²-1)=1/48 olur. Bu durumda en az 48 ile çarparsak tamsayı olabilir.
İyi günler.