1. #1

    Grubu
    Yasaklı üye
    İş
    11. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    Ünlem Obeb-okek

    Ardışık iki pozitif tek sayının ortak katlarının en küçüğü ile ortak bölenlerinin en büyüğünün toplamı 144 olduğuna göre bu sayılardan büyük olanın rakamları toplamı kaçtır?


    ---------------------------------------------------------------------------

    okek leri 900 olan dört farklı sayının toplamı en çok kaçtır?

    ------------------------------------------------------------


    x<70
    y<200 olmak üzere

    OBEB(x,y)=6

    (x+y) toplamının alabileceği en büyük değer kaçtır?


    ---------------------------------------------------------

    35 metre,84 metre ve 91 metre uzunluğundaki demir çubuklar hiç artmayacak şekilde eşit olarak parçalanıyor.Her kesim için 3 dakika harcandığına göre tüm kesimler için kaç dakika harcanır?


    --------------------------------------------------------------------------------



    3/10,1/5 ve 2/5 saat aralıklarla çalan üç zil,birlikte çaldıktan en az kaç dakika sonra tekrar birlikte çalarlar?


    -------------------------------------------------------------------------------

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    11. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    1. Ardışık iki tek sayı daima aralarında asaldır. Bu yüzden Ebob'ları 1, EKOK'ları da bu iki sayının çarpımıdır. O zaman sayılara a, a+2 dersek ;
    a(a+2)+1=144 imiş. a(a+2)=143 oluyor. Burda pozitif olması için a=11 oluyor sadece(deneme yanılma)

    2.Normalde bu sayıların hepsini 900 seçerdik ama farklı doğal sayılar dendiği için herhangi bir katı 900 olan en küçük sayılar seçeriz. Bunlar da 900,450,300,225 olur en küçük. Toplamları=1875

    3. Bu sayılar 6'nın bir katı olacak ama 6 dan büyük ortak bölenleri olmayacak ve sorunun başındaki eşitsizliklere de uyacak biçimde oluşturulur. ya 192,66 olur ya da 198,60 olur. Zaten toplamları aynı ve 258 olur.

    4. Bu sayıların EBOB'u 7 dir. 35/7=5 parça oluşturmak için 4 kesim, 84/7=12 parça için 11 kesim, 91/7=13 parça oluşturmak için 12 kesim yapılır. Toplam kesim sayısı=4+11+12=27 olur.
    27.3=81 dk harcanır.

    5. Bu saatleri dakikaya çeviririz: 18,12,24 dk olur. EKOK(18,12,24)=72 olur.


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. Obeb - Okek
      ragiont, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 02 Ağu 2013, 01:58
    2. obeb-okek
      edd, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 9
      : 21 Tem 2013, 00:06
    3. Obeb-okek
      momerozen, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 4
      : 14 Tem 2013, 23:05
    4. obeb okek
      orhan12730, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
      : 11
      : 27 Mar 2012, 18:00
    5. obeb-okek
      skz07, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
      : 5
      : 26 Mar 2012, 23:52
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları