3. soru x yerine -2 yazıp denklemi 0 a eşitliyoruz (2k-5)(-2)²+(2-k).-2-3k-4=0 buradan k 4 bulunur.orjinal denklemde yerine yazarsak 3x²-2x-16 olur bu denklemi o a eşitleyerek m=8/3 buluruz.denklemde x yerine 0 verirsek n=-16 dan m+n=-40/3 umarım anlatabilmişimdir siteye yeni kaydoldum anlatmakta zorlanıyorum
bu arada ben çok saçma bi soru sormak istiyorum acemiliğime verin bu sitede nasıl soru soruluyo sorularım var hepsi kaldı yardımcı olursanız sevinirim şimdiden herkese danke schön
4)x eksenini kestiği 2 nokta ve herhangi bir noktası verilen parabolün denklemini yazabilmek için şöyle bir formül var y=a(x-x1)(x-x2) parabolün altın formülüdür unutmamanı tavsiye ederim her neyse bu soruda onu uygulayalım kestiği 2 nokta (-4,0) (0,0) x1=-4 x2=0 kestiği herhangibir nokta (-1,3) x=-1 y=3 yerine yazarsan 3=a(-1+4)(-1) buradan a yı -1 buluruz verdiğim denklemde yerine yazdım y=-1(x+4)(x) y=-x²−4x doğrunun denklemi bilinen üzere y=mx+n kestiği bir nokta (-1,3) 3=-m+n parabolün denklemi ile doğrunun denklemini birbirine eşitleyip deltasını 0 yaparız -x²-4x=mx+n -x²+x(-m-4)-n=0 bkareeksi4aceşittirsıfırdan mkare+8m+16-4n=0 nyerine yukarıda bulduğumuz 3+m yazarsak m=-2 n=1 bulunur doğrunun denklemi -2x+1=y denkleminde y yerine 0 yazıp x=1/2 yani doğrunun x eksenini kestiği noktanın apsisine ulaşırız oof açıklarken öldüm ama bilgi paylaştıkça güzel anlamadığın olursa tekrar sor
1)2 denklemi birbirine eşitleriz x²-mx+2m-1=mx-3
x²-2mx+2m+2=0 deltasını sıfıra esitleriz bkarreeksi4ac=o 4mkare-4(2m+2)=0
4mkare-8m-8=0 denklemi 4 e bölersek
mkare-2m-2=0 bize m değerleri toplamını sormuştu x1+x2=-b/a -(-2)/1=2 yanıta ulaşırız parabol sorularında bir parabolle bir doğrunun birbirine teğet olması denklemlerini eşitleyip dikstiriminantını 0 yapmamız içindir yardımım dokunduysa ne mutlu bana
çoook teşekkürler meltem yardımların için : ) ellerine sağlık : )) ayrıca cevabı etkilemiyor ama ılk soruda parabolün sonundaki sabit terim -1 değil +1 olacakti ; )