MatematikTutkusu.com Forumları

türev uygulama

recep37 18:24 13 Haz 2011 #1
Bir dairenin yarıçapı saniyede 0,02 cm lik hızla artmaktadır.
Dairenin yarıçapı 10 cm olduğuna göre, alanındaki değişim hızı kaç cm²/sn dir?

cevap : 0,4∏

hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 18:32 13 Haz 2011 #2
(sorunun biraz düzeltilmesi lazım, o kısma girmeden)

A=∏.r²
dA=∏.2.r.dr
dA=∏.2.10.0,02=0,4∏

recep37 18:36 13 Haz 2011 #3
ilgi için teşekkürler böyle bir çözüm görmüştüm ama anlamamıştım. nasıl böyle yapıyoruz niye böyle yapıyoruz? mantığı nedir?

hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 19:03 13 Haz 2011 #4
sınıfın ünivesite yazdığından ayrıntı yazma gereği duymadım
difransiyel almaya bakarasan anlaman kolay olur, kitaplarda bulman mümkün , şimdi söyliyeceklerimin pek tatmin edici olacağını sanmıyorum

recep37 19:09 13 Haz 2011 #5
sınıfın ünivesite yazdığından ayrıntı yazma gereği duymadım
difransiyel almaya bakarasan anlaman kolay olur, kitaplarda bulman mümkün , şimdi söyliyeceklerimin pek tatmin edici olacağını sanmıyorum

böyle kinayeli cevaba ne gerek var ki? sınıfım üniversite değil. üniv. sınavına gireceğim. türevden her türlü soru tipimi gördüm çözebiliyorum bu soru tipini öğreten olmadı ve mantığını anlamadım. anlatacaklarını anlayabilecek durumdayım böyle kinaye yapacaksan da bırak verme cevap

hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 19:30 13 Haz 2011 #6
ne kinayesi? ben anlamadım, sen dediklerimi nasıl yorumluyorsan artık,
dedimki; "ben bu soru için birşey yazarım ama tatmin edici boyutta olmaz" dedim ne varki bunda hala anlamadım. genede isteseydin bişiler karalamaya çalışırdım ama uslup 'un olmamış.

not:merak etme bende birdaha senin sorularına cevap yazmamak için özel itina gösteririm. işimiz gücümüz yok birilerine yararlı oslundiye soru cevaplıyoruz aldığımız cevaba bak!

recep37 19:38 13 Haz 2011 #7
ne kinayesi? ben anlamadım, sen dediklerimi nasıl yorumluyorsan artık,
dedimki; "ben bu soru için birşey yazarım ama tatmin edici boyutta olmaz" dedim ne varki bunda hala anlamadım. genede isteseydin bişiler karalamaya çalışırdım ama uslup 'un olmamış.

not:merak etme bende birdaha senin sorularına cevap yazmamak için özel itina gösteririm. işimiz gücümüz yok birilerine yararlı oslundiye soru cevaplıyoruz aldığımız cevaba bak!

iyi hoş ben bu soruyu yazıp cevap arıyorsam mantığını anlamamışımdır büyük ihtimal mantığını soruyorum. düzeyin üniversite yazınca açıklama yapmadım. yapsam da verimli olmaz diyince anlaşılan şey o oluyor. ben sizden mantığı nedir sorusunun cevabını beklerken böyle bir cevap alıyorum. benim uslubum hoş olmayabilir. ama sizin söylediğiniz de yanlış anlanabilir şekilde. benden yana bi hata varsa kusura bakmayın ben yanlış anlamışım.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:56 13 Haz 2011 #8
mesela y=3x olduğunda y nin türevi nedir dediğimizde bu genelde y nin x e göre türevi nedir yani x bir birim değiştiğinde (bu 1 biim dediğimiz büyüklük bizim anladığımız tabirde sıfıra giderken) y deki değişim nedir demektir.
ve y'=3 olarak bulunur. bunun yine kelimelerle ifadesi x 1 değişirse y 3 değişir demektir.

benzer şekilde dy/dt soulsaydı y t ye bağlı br değişken olmadığından t 1 birim değiştiğinde y değişmezdi yani, y'=0 olurdu derdik.

burada da bize yarıçapa bağlı bir nicelik olan alanın yarçap değiştiğinde ona göre ne seviyede değişim gösterdiği soruluyor.

A=∏r² olduğundan dA/dt=2∏r.dr/dt=2∏r.r' olduğundan
yarıçap 1 birim değiştiğinde alan (yarıçapın o anki değeri) x (2∏) kadar değişim gösterirmiş

hasim hocamız da bunu hesaplayıp 10.2.∏.0,02=0,4∏ sonucunu bulmuş ve bazı yanlış anlamalar sonucunda konu bu noktaya gelmiş. inş. tatminedici bir cevap verebilmişizdir.

recep37 20:07 13 Haz 2011 #9
mesela y=3x olduğunda y nin türevi nedir dediğimizde bu genelde y nin x e göre türevi nedir yani x bir birim değiştiğinde (bu 1 biim dediğimiz büyüklük bizim anladığımız tabirde sıfıra giderken) y deki değişim nedir demektir.
ve y'=3 olarak bulunur. bunun yine kelimelerle ifadesi x 1 değişirse y 3 değişir demektir.

benzer şekilde dy/dt soulsaydı y t ye bağlı br değişken olmadığından t 1 birim değiştiğinde y değişmezdi yani, y'=0 olurdu derdik.

burada da bize yarıçapa bağlı bir nicelik olan alanın yarçap değiştiğinde ona göre ne seviyede değişim gösterdiği soruluyor.

A=∏r² olduğundan dA/dt=2∏r.dr/dt=2∏r.r' olduğundan
yarıçap 1 birim değiştiğinde alan (yarıçapın o anki değeri) x (2∏) kadar değişim gösterirmiş

hasim hocamız da bunu hesaplayıp 10.2.∏.0,02=0,4∏ sonucunu bulmuş ve bazı yanlış anlamalar sonucunda konu bu noktaya gelmiş. inş. tatminedici bir cevap verebilmişizdir.

teşekkür ederim yeteri kadar açıklayıcı oldu mantığını anladım. o konuda da ben yanlış anladım sanırım. benim anladığım gibi bir niyeti yoksa o zaman ben hatalıyım ve ben özür dilerim..

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm