2.
A noktasından geçen ve verilen doğruya dik olan doğru denklemi yazılır
(y--1)=(-4/3).(x--1)
y+1=(-4/3)x-4/3 → y=-4x/3-7/3
bu iki doğru ortak çözülürse x=-64/25 buradan da y yni ordinat = 27/25 bulunuyor
5.
x=0 için y=-3 olduğundan k ne olursa olsun (0,-3) noktası bu doğruların her zaman geçtiği bir noktadır.
(0,-3) noktasından geçen ve A ile B den ayrı ayrı geçen 2 doğru bulunursa bizim esas doğrumuz da bu 2 doğrunun oluşturduğu bölgeden geçmelidir.
A noktası için sınır doğrumuzun eğimi
(3--3)/(2-0)=3
B nokatsından geçen sınır doğrusunun eğimi = -1/-1=1
eğim bu aralıkta olursa doğrularımız AB arasında değil dış kısımda kesişeceğinden iki nokta da aynı tarafta kalacaktır hangi k değeri bu iki eğim arasına düşüyorsa cevap odur . ki eğim -k dır yani A seçeneğindeki -2 için bu iki nokta doğrunun aynı tarafındadır.
görüldüğü gibi y=-kx-3 doğruları içn -k 1 ile 3 arasında çıkıyor
"eğim bu aralıkta olursa doğrularımız AB arasında değil dış kısımda kesişeceğinden iki nokta da aynı tarafta kalacaktır hangi k değeri bu iki eğim arasına düşüyorsa cevap odur . "
Burada ne demek istediğinizi anlamadım. Tam tersi olması gerekmiyor mu?
hocam aslında haklısınız ben kenimce ufak bir şekil çizip çözdüğümden bunun nedenini de yazmalıydım çünkü siin dediğinizin de doğru olduğu durum oluyor.
(0,-3) noktası AB yi birleştiren doğrunun pozitif tarafında kaldığı için (sağ tarafında) eğimi bu aralıkta almak AB nin dışında kesişim sağlıyor ama (0,-3) noktası sol tarafta kalsaydı sizin itiraz ettiğiniz şekilde işlem yapmalıydık. dediğim gibi bunu belirtmek gerekliydi uyardığınız için teşkkürler.
eğer eğim 1 den 3 e doğru arttırılırsa oluşan doğru AB doğrusunu görüldüğü gibi dış tarafta kesiyor , ben şekil çizip çözmüştüm o yüzden hep böyle olduğunu düşündüm ama (0,-3) noktası AB nin sol tarfında olsaydı mesela (-1,-3) noktası olsaydı sizin dediğiniz doğru oluyor yani belirtilmesi lazım.