MatematikTutkusu.com Forumları

analitik geometri

salih 13:25 05 Şub 2011 #1

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 01:19 06 Şub 2011 #2
https://www.matematiktutkusu.com/for...m-vektoru.html (Geometri.izdüşüm vektörü)

buradaki soruya benziyor 1.soru sorunun çözümü de buna benzer olması gerek

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 02:43 06 Şub 2011 #3
2.
A noktasından geçen ve verilen doğruya dik olan doğru denklemi yazılır
(y--1)=(-4/3).(x--1)
y+1=(-4/3)x-4/3 → y=-4x/3-7/3
bu iki doğru ortak çözülürse x=-64/25 buradan da y yni ordinat = 27/25 bulunuyor

5.
x=0 için y=-3 olduğundan k ne olursa olsun (0,-3) noktası bu doğruların her zaman geçtiği bir noktadır.
(0,-3) noktasından geçen ve A ile B den ayrı ayrı geçen 2 doğru bulunursa bizim esas doğrumuz da bu 2 doğrunun oluşturduğu bölgeden geçmelidir.
A noktası için sınır doğrumuzun eğimi
(3--3)/(2-0)=3
B nokatsından geçen sınır doğrusunun eğimi = -1/-1=1

eğim bu aralıkta olursa doğrularımız AB arasında değil dış kısımda kesişeceğinden iki nokta da aynı tarafta kalacaktır hangi k değeri bu iki eğim arasına düşüyorsa cevap odur . ki eğim -k dır yani A seçeneğindeki -2 için bu iki nokta doğrunun aynı tarafındadır.

görüldüğü gibi y=-kx-3 doğruları içn -k 1 ile 3 arasında çıkıyor

tercihvebedel - ait kullanıcı resmi (Avatar) tercihvebedel 02:49 06 Şub 2011 #4
"eğim bu aralıkta olursa doğrularımız AB arasında değil dış kısımda kesişeceğinden iki nokta da aynı tarafta kalacaktır hangi k değeri bu iki eğim arasına düşüyorsa cevap odur . "
Burada ne demek istediğinizi anlamadım. Tam tersi olması gerekmiyor mu?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 02:57 06 Şub 2011 #5
hocam aslında haklısınız ben kenimce ufak bir şekil çizip çözdüğümden bunun nedenini de yazmalıydım çünkü siin dediğinizin de doğru olduğu durum oluyor.
(0,-3) noktası AB yi birleştiren doğrunun pozitif tarafında kaldığı için (sağ tarafında) eğimi bu aralıkta almak AB nin dışında kesişim sağlıyor ama (0,-3) noktası sol tarafta kalsaydı sizin itiraz ettiğiniz şekilde işlem yapmalıydık. dediğim gibi bunu belirtmek gerekliydi uyardığınız için teşkkürler.

tercihvebedel - ait kullanıcı resmi (Avatar) tercihvebedel 03:07 06 Şub 2011 #6
O zaman B,C,D,E şıklarının 4 ü de doğru oluyor galiba.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 03:24 06 Şub 2011 #7
hayır hocam cevap A seçeneği çünkü doğru demetini ortak noktası verilen iki noktanın oluşturduğu doğrunun sağ tarafında

tercihvebedel - ait kullanıcı resmi (Avatar) tercihvebedel 03:32 06 Şub 2011 #8
Sayın gereksizyorumcu, şu sorunun çözümüne bir çizim eklerseniz çok iyi olur. Sözlü anlatımla anlaşılması güç oluyor.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 03:46 06 Şub 2011 #9

eğer eğim 1 den 3 e doğru arttırılırsa oluşan doğru AB doğrusunu görüldüğü gibi dış tarafta kesiyor , ben şekil çizip çözmüştüm o yüzden hep böyle olduğunu düşündüm ama (0,-3) noktası AB nin sol tarfında olsaydı mesela (-1,-3) noktası olsaydı sizin dediğiniz doğru oluyor yani belirtilmesi lazım.

tercihvebedel - ait kullanıcı resmi (Avatar) tercihvebedel 03:58 06 Şub 2011 #10
Teşekkür ederim anladım galiba. Soru da güzelmiş, çözüm de güzel oldu. Ben bulamamıştım.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
Analitik Geometri Soruları Analitik Geometri Soruları ve Çözümleri Çözümlü Analitik Geometri Soruları Doğrunun Analitiği Çözümlü Sorular Noktanın Analitiği Çözümlü Sorular
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm