1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer

    Sponsorlu Bağlantılar

    yüzde problemleri

    1- Aynı ürünü satan ; A mağazası 3 tane alana 1 tane bedava, B mağazası 5 tane al 4 tane fiyatı öde şeklinde kampanya yapıyor.
    Bu mağazalar için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    a)A mağazası B mağazasına göre %10 daha fazla indirim yapıyor.
    b)A ve B mağazaları aynı miktarda indirim yapıyor.
    c)A mağazası %5 daha fazla indirim yapıyor.
    d)B mağazası %5 daha fazla indirim yapıyor.
    e)B mağazası %10 daha fazla indirim yapıyor.

    2- Telefonunda 500 mesaj hakkı bulunan Ali; Eğer günlük 50 ye kadar (50 hariç) mesaj kullanırsa kullandığı mesajın %30,50 ve 50 nin üzerinde mesaj kullanırsa kullandığı mesajın %50 oranında,kendisine hediye gönderilecektir.
    Haftanın ilk üç günü 30'ar diğer günler sırasıyla 60,70,50,50 mesaj kullanan Ali'nin bir hafta sonunda telefonunda kalan mesaj hakkı kaç tanedir?

    a)220
    b)222
    c)283
    d)300
    e)322

    3- Bir soğuk hava deposu sahibi deposunu kilosunu 40 Kr tan 10 ton nar alıp bu narları 3 ay sonra %20 karla satmak istiyor.Fakat 3 ay sonra baktığında narların %20 sinin çürüdüğünü görüyor.
    Bu durumda narların kilosunun kaç Kr tan satmalıdır?

    a)50
    b)60
    c)70
    d)80
    e)100

    4- Bir top kumaş 5,6 liraya satılıyor.Eğer 5,2 liraya satılsaydı,maliyet fiyatına göre %8 daha az kar elde edilecekti.
    Buna göre ilk satıştaki karı yüzde kaçtır?

    a)8
    b)9
    c)12
    d)18
    e)21

    5- Enflasyon oranının %30 olduğu bir ülkede, bir memur, maaşıyla 1 Ocak 2010 itibari ile bir plazma TV alabiliyor.Ancak yıl sonu değerlendirmesinde TV maliyetlerinin arttığını gören firma enflasyonlu fiyat üzerinden %20 lik zam uygulamıştır.Memurun maaşına ise yıl sonu itibari ile %17 lik bir zam uygulanmıştır.
    Bu uygulama neticesinde memur yıl sonunda TV yi almaya çalışırsa zararı % kaçtır?

    a)5
    b)10
    c)15
    d)20
    e)25

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    C-1

    A mağazası 4 al 3 öde, (100 al 75 öde)
    B mağazası 5 al 4 öde, (100 al 80 öde)

    C) A mağazası %5 daha fazla indirim yapıyor.

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    C-2

    Önce kazandığı hediyeleri bulalım,

    İlk gün, 30.30/100=9
    İkinci gün, 30.30/100=9
    Üçüncü gün, 30.30/100=9
    Dördüncü gün, 60.50/100=30
    Beşinci gün, 70.50/100=35
    Altıncı gün, 50.50/100=25
    Yedinci gün, 50.50/100=25

    9+9+9+30+35+25+25=142
    500+124=642 mesaj hakkı oldu.

    Şimdi kullandıklarına bakalım.
    30+30+30+60+70+50+50=320

    642-320=322

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    3)
    10 tonun soruyla ilgisi yok, 10 kg. da olabilir.
    40 kr . 10 kg. = 400 kr. (Alış)
    400 'ün % 20 'si = 80 kr. kâr etmek istiyor.
    Satış sonrası (çürükleri atmalı): 400+80=480 kr. eline geçmeli.
    10 kg nar'ın % 20 'si 2 kg.
    10-2=8 kg. nar satmalı.
    Nar'ın kg.ını 480:8=60 kr. satmalı.

  5. #5

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    4)
    5,6 - 5,2 = 0,4 lira % 8 'i

    % 8 .............0,4 lira
    %100 ............y lira (Doğru orantı)

    8y=100 . 0,4
    8y=40
    y=5 lira (maliyet.)

    5,6 - 5 = 0,6 lira (kâr)

    5.
    x
    100
    =0,6



    5x=100. 0,6
    5x=60
    x=12=% 12 (kâr yüzdesi)

  6. #6

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    5)
    1 Ocak 2010 tarihinde Malın fayatı ve memur maaşı 100 olsun.
    Yıl sonunda % 30 enflasyon eklenınce malın fiyatı 130 olur.
    Bu enflasyonlu fiyatın üzerinden ''insafsızca'' %20 zam yapılınca malın fiyatı:

    130.
    120
    100
    =156 lira oluyor.



    Yıl sonunda memur maaşı % 17 zam alınca 117 oluyor.
    156-117=39

    156............% 100
    39..............% x

    156.x=39.100
    x = % 25






    Kolay gelsin.İyi çözümler.

  7. #7

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer
    elinize sağlık teşekkür ederim

Diğer çözümlü sorular için alttaki linkleri ziyaret ediniz


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. yüzde problemleri
      dide, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 24
      : 05 Eki 2012, 20:46
    2. yüzde problemleri-2
      dide, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 4
      : 30 Eyl 2012, 15:00
    3. Yüzde problemleri (3)
      matrix[ ], bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 2
      : 03 Ağu 2012, 13:59
    4. yüzde problemleri
      semrayagci, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 20 May 2012, 16:42
    5. yüzde problemleri
      ali fuat özcan, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 21 Ara 2011, 21:41
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları