1. #1
    kupseker
    Ziyaretçi

    Sponsorlu Bağlantılar

    problemler

    1)Bir minibüs kuyruğunda Ahmet baştan (n-2). sondan (n+5). kişidir. Her minibüse 15 yolcu binmektedir.Ahmet üçüncü minibüse ilk binen yolcu olduğuna göre , başlangıçta kuyrukta kaç yolcu vardır?

    2)A=111222233333444444.... olmak üzere ,
    rakamları belli bir düzende sıralanmış A sayısının sondan 30. rakamı kaçtır?

    3)İçindeki saf altın oranına ''ayar'' denilmek üzere , ayarı 3/10 olan 80 gr altın ile ayarı 4/5 olan 20 gr altın eritilip karıştırılarak bir kolye yapılmak isteniyor. Bu kolyenin ayarı kaçtır?

    4)Tam 12'yi gösteriyorken çalıştırılan bir duvar saatinin yelkovanı , bir günde 3 rakamının üzerinden kaç kere geçer?

    şimdiden çooook teşekkür ediyorum....

  2. #2
    Alp

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Sponsorlu Bağlantılar

    1) her minibüse 15 kişi biniyorsa; ilk 2 münübüse 2.15=30 kişi biner ve 3 münübüste sıra ahmete geldiğine göre ahmet sıra baştan 31. sıradadır.
    n-2=31 ise n=33 olur.
    sondan n+5 yani 33+5=38. sıradaymış
    ahmetin önünde 30 sonunda ise; 37 kişi vardır.(kendisinide eklersek)
    toplam=30+1+37=68 kişi vardır.

    4) 24 saatte yelkovan 24 tam tur atar.
    bu saatte sadece 1-12 sayılarını gösteren sayılar varsa; bunların içinde 1 tane 3 rakamı var, ve 24 turda 24 defa 3 ün üzerinden geçer, ama 1-60 olmak üzere tüm dakikalarıda gösteren bir saatse iş değişir;
    3,13,23,30,31,32,33,......39,43,53 olmak üzere; 16 tane 3 rakamı var;
    24.16=384 defa 3 rakamının üzerinden geçer


    2. her rakam sayı değerininin 2 fazlası kadar kullanışmış. Sondan başlayacak olursak son 11 sayı 9, ondan sonraki 10 sayı 8 ve sonraki 9 sayıda 7 dir. 11+10+9 = 30 olduğu için sondan 30. rakam 7 dir.

    3. 80.3/10 = 24
    20.4/5 = 16

    16+24 = 40
    80+20 = 100
    100 gramda 40 gram altın mış;
    40/100 = 2/5
    İyi bir öğretmen kendisine helal olsun bu soruyu nasıl çözdü dedirten değil, bunu ben bile çözerim çok kolaymış dedirtendir."a. sabri ipek"

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Sponsorlu Bağlantılar

    alp hocam ellerinize sağlık,
    bende çözüm yazıyordum, 1 ve 4 soruda şöyle düşündüm
    1) her minibüse 15 kişi biniyorsa; ilk 2 münübüse 2.15=30 kişi biner ve 3 münübüste sıra ahmete geldiğine göre ahmet sıra baştan 31. sıradadır.
    n-2=31 ise n=33 olur.
    sondan n+5 yani 33+5=38. sıradaymış
    ahmetin önünde 30 sonunda ise; 37 kişi vardır.(kendisinide eklersek)
    toplam=30+1+37=68 kişi vardır.

    4) 24 saatte yelkovan 24 tam tur atar.
    bu saatte sadece 1-12 sayılarını gösteren sayılar varsa; bunların içinde 1 tane 3 rakamı var, ve 24 turda 24 defa 3 ün üzerinden geçer, ama 1-60 olmak üzere tüm dakikalarıda gösteren bir saatse iş değişir;
    3,13,23,30,31,32,33,......39,43,53 olmak üzere; 16 tane 3 rakamı var;
    24.16=384 defa 3 rakamının üzerinden geçer

  4. #4
    Alp

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Hocam bnm dikkatsizliğim sizinkler daha doğru ellerinize sasğlık
    İyi bir öğretmen kendisine helal olsun bu soruyu nasıl çözdü dedirten değil, bunu ben bile çözerim çok kolaymış dedirtendir."a. sabri ipek"

  5. #5

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    ricaederim. laf aramızda bende 2. soruda dikkatsizlik etmiştim

Diğer çözümlü sorular için alttaki linkleri ziyaret ediniz


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. Problemler
      shouva, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 1
      : 27 Şub 2013, 20:57
    2. Problemler
      rhl_184, bu konuyu "8. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 4
      : 15 Ara 2012, 18:52
    3. problemler
      yağmurcan, bu konuyu "KPSS Matematik" forumunda açtı.
      : 4
      : 13 Ara 2012, 12:31
    4. problemler
      k.dir7, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 1
      : 05 Ara 2012, 17:25
    5. Problemler
      elff, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 2
      : 27 Kas 2012, 15:42
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları