1. bir gruptaki öğrencilerin % 80 i ingilizce, % 70 i fransızca bilmektedir. yalnız ingilizce bilen 6 kişi olduğuna göre, fransızca bilen en çok kaç kişidir? cevap: 42
2. bir okuldaki öğretmen sayısının öğrenci sayısına oranı 2/15 tir. okuldaki öğretmenlerin % 10 u, öğrencilerin ise % 25i bayandır. buna göre erkek öğretmenler erkek öğrencilerin yüzde kaçıdır? cevap:16
3.toplam x tane bilye, yaşları 12,18 ve 24 olan 3 kişiye yaşları ile ters orantılı olarak dağıtılıyor. buna göre x in en küçük pozitif tamsayı değeri kaçtır? cevap:13
4.bir miktar para bir grup çocuğa eşit olarak paylaştırılacaktır. aralarına 3 çocuk daha katılırsa kişi başına düşen para % 20 azalıyorsa, ilk durumda grupta kaç çocuk vardır? cevap:12
5. bir fabrikada aynı malı üreten 3 makine, bir günde x,y ve z miktarlarda mal üretebiliyor. x miktarda üretim yapan makinenin kapasitesi % 20 artırılıp, y ve z miktarda üretim yapan makinelerin kapasiteleri % 5 er azaltılırsa günlük üretim miktarı değişmiyor. buna göre x,y ve z arasında nasıl bir bağıntı vardır? cevap: 4x=y+z