C.3
Şuan evde değilim diğerlerine de geçince bakarım.
Şimdi şöyle oluyor , bu bir bilezik yani alttan ve üstten ve alttan bakınca 2 aynı dizilim elde edilir o halde en sonki sonucu bi de 2ye bölmemiz gerekecektir.
2 yeşili tek grup , 4 turuncuyu ve diğerlerini toplamda 4 grup gibi düşünelim.Bilezik dairesel olduğundan 3! kadar dizilim yapılır.
2 yeşil 2! kadar , 4 turuncu 4! kadar dizilir. 4!.2!.3!/2 => 24.6=144 bulunur.
Dip not => morları filan sıralayamazsınız 3! diye , çünkü bunlar özdeş ve tek dizilim yapabilirler.
2. soru kalmış galiba ama bu sorunun sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. hareketlere bir kısıtlama getirilmeli yoksa arı için sınırsız sayıda ihtimal oluşabilir. mesela her adımda bulunulan altıgenin aşağıda kalan 3 kenarından geçiş yapmak gibi bir kısıtlama bu sorunu çözebilir.
soruda böyle bir kısıtlama olsaydı hocamızın 1. soruyu çözdüğü şekilde kutucuklara kendisine bağlanan kutucuklardan miras kalan toplamlar yazılarak sonuca gidilebilir.
kutucuk geçişlerini bi kontrol ederseniz iyi olur yanlış yazmış olabilirim.