1)y=x²-5x+6 parabolünü çiziniz
2)y=-x²+4 parabolünü çiziniz
3)y= (x+2)²-9 parabolünü çiziniz
burada resimli var 1 tane soru fazla fazla resimde son soruyu ben yaprım siz 5 ni yapabilirseniz çok iyi olur
1)y=x²-5x+6 parabolünü çiziniz
2)y=-x²+4 parabolünü çiziniz
3)y= (x+2)²-9 parabolünü çiziniz
burada resimli var 1 tane soru fazla fazla resimde son soruyu ben yaprım siz 5 ni yapabilirseniz çok iyi olur
Şimdi dışarlardayım , buradan yazabildiğim kadarını yazayım (Teknik imkanlardan dolayı resim çizemiyeceğim ama yol gösterelim daha iyi.)
1.
y=(x-6).(x+1) şeklinde parabolün kökleri olduğu ortada hemen tepe noktasının apsisini buluruz bu da -b/2a => 5/2 olur aynı şekilde ordinatıda bulursanız (Ya tam kareye tamamlarsınız yada 4ac-b^2/4a formülünden.) Sonra çizersiniz heralde bide başkatsayı > 0 olduğundan yukarı yönlü bi paraboldür bu.
2.
y=-x^2+4 = > -(x^2-4) => -(x-2).(x+2) olur yine yukardaki soru gibi yaparsınız bi de parabol aşağı doğru olur burda çizersiniz sonra.
3.
Bu aslında zor bişey değil.
Koordinat sisteminde -2 birim sola doğru kaydırılmış sonrada -9 birim aşağı indirilmiş bi paraboldür bu.(Mustafa yağcının sitesinden my mat2 kitabının pdfsinde çok ayrıntılı anlatılmıştır.)
4.
Bu şekili tam okuyamıyorum telden baya karmaşık görülüyor.Yada ben öyle görüyorum o (2,-1) noktası neyi andırıyor?
5.
Bu bi parabol mü ? Yoksa çizelimde nolursa olsun ha parabol ha şu denilen bi şey mi? Bu bi parabol değil ama heralde kıytırık çizerek parabol andırılmış.
Burdada (Görüldüğü kadarıyla) -3 birim sola kaydırılmış -18 birim aşağı indirilmiş y=a.(x+3)^2-18 şeklinde bi denkleme sahiptir.
6.
Buna parabol diyen yoktur heraldeNe olduğu belli değil
Zaten hakkınız bitmiş.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!