MatematikTutkusu.com Forumları

çarpanlara ayırma

abz20 17:05 04 Oca 2011 #1
√x+1 ∕ √x=x-3 ise √x-1 ∕ √x=? (cevap:2)

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 17:34 04 Oca 2011 #2
x=t² olsun
t+1/t=t²-3 olduğu verilmiş , payda eşitlenip düzenlenirse

t²+1=t³-3t → t³-t²-3t+1=0 → (t+1)(t²-2t-1)=0 , burada t=-1 bir köktür fakat √x=t olmasından dolayı bunu dikkate almayız
t²-2t-1=0 olduğunu ya da t²-1=2t olduğunu bulmuş oluruz.

bize sorulan ifade t-1/t=(t²-1)/t olduğuna göre t²-1 yerine 2t yazdığımızda 2t/t=2 sonucunu buluruz.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 18:02 04 Oca 2011 #3
√x+1 ∕ √x=x-3 ise √x-1 ∕ √x=? (cevap:2)
√x+1 ∕ √x Ben buna ilk baktığımda (√x+1 )/√x olarak olarak görüyorum. Siz √x+(1 ∕ √x) olarak görüyorsunuz. Ben de mi bir sorun var?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 18:11 04 Oca 2011 #4
hem bölmenin önce yapılmasından hem de öyle olması daha çok işime geldiğinden o şekilde gördüm ama benzeri birçok soruda da sizin gördüğünüz gibi gördüğüm de oluyor, suç parantezleri doğru kullanmayan öğrenci arkadaşlarımızın. gerçi burada arkadaşımız soruyu doğru sormuş (tabi soru benim anladığım şekildeyse)

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 18:18 04 Oca 2011 #5
Bölmenin önceliğini ben de biliyorum ama sorunun aslında ne olduğunu bilmiyoruz ki. İşimize geldiği gibi görme hakkımız da yok. Bir Matematik sorusunun çözümünde bu kadar şansı pek hayra alamet görmüyorum.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:29 04 Oca 2011 #6
bu soruda bir arıza ya da şansa bağlı bir durum yok ki hocam siz diğer sorulardaki kötü tecrübelerimize dayanarak bu soruda da bir yazım farklılığı/yanlışlığı bekliyorsunuz.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 19:39 04 Oca 2011 #7
Üstadım,
x+1/x
ifadesini görüp de

veya

alacağınıza hangi matematiksel izahla karar verdiğinizi öğrenebilir miyim?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:46 04 Oca 2011 #8
bunlardan birincisi şeklinde olması için (x+1)/x olması grekmz mi?
soruda parantez koyulmamış x+1/x bana göre yazdıklarınızdan 2. olan şeklinde anlaşılır tabi birçok soruda dediğiniz sorunla karşılaştığımızdan siz de haklısınız bu soruda da acaba soruyu soran yanlış mı yazdı diye düşünüyor insan

Diğer çözümlü sorular alttadır.
.10. Sınıf Çözümlü Çarpanlara Ayırma Soruları Çarpanlara Ayırma ve Özdeşlik Soruları
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm