bulunan x değerine göre x-√2=3+2√2-√2= 3+√2 yapıyor. x-√2=3+√2 nasıl asalığından anlayamadım.
Bulduğum x değerinden dolayı demiyorum ama, x-√2'nin kendisi asal bir polinom, onu kastediyorum. Yâni indirgemez, 7 de indirgenemez; matematik olarak denk olabilirler demek istiyorum, yâni denkliğin üreteceği terim terime eşitlik bir çözüm verebilir demek istiyorum. Nitekim veriyor.
hocam çözüm için sağolun ama, ben bu soruyu ilk gördüğümde henüz cevap verilmemişti ve bir kaç denemeyle sizin bulduğunuz sonuca ulaştım,
tabi cevabı bulduğum için 7 i sizin ayırdığınız gibi ayırabiliriz, muhtemelen sizde çözümden önce cevabı buldunuz, yani demek istediğim 7 i neden öyle ayırdınız
2√2+1 ve 2√2-1 olarak neden ayırmadık bu örneği çoğaltabilirimde...
Yok ben direkt buldum. Buna benzer çözümleri hep yaparım.
Öyle ayıramıyoruz, çünkü o çözüm vermiyor. Çözüm verenle iş yapılır.
√x=t için x=t2 ile yapılan değişken değiştirme sonucu
t3-4t2-t√2+7+4√2=0 denklemi ortaya çıkıyor ki, bunun çözmek bir hâyli zor. Yâni çözülmez değil de çok uğraşmak gerek. Bunun daha kolay bir yolu olmalı dedim ve terim terimeyi kullandım.
Bulduğum x değerinden dolayı demiyorum ama, x-√2'nin kendisi asal bir polinom, onu kastediyorum. Yâni indirgemez, 7 de indirgenemez; matematik olarak denk olabilirler demek istiyorum, yâni denkliğin üreteceği terim terime eşitlik bir çözüm verebilir demek istiyorum. Nitekim veriyor.