gereksizyorumcu 19:42 20 Tem 2011 #11 Bu xxxx sonsuz x ler
nasýl x² demek oluyo ?
Mantýðýný açýklar mýsýnýz ?
x tabanında logaritma alırsak
sonsuz taneden bir eksik tane x başa çarpan olarak gelir ve bu x tabanındalog2 olur
yani
2=log
x2
buradan da x =√2 bulunur
kusura bakmayın telefondan yazınca ayrıntıya giremiyorum bununla idare edeceksiniz artık
gereksizyorumcu 19:46 20 Tem 2011 #12
testteki 3.soru için akşam bakmaya çalışayım çünkü bana biraz arızalı geldi
sonsuz x ustuste konulunca 4e eşit kabulü yanlış sanki
duygu95 20:54 20 Tem 2011 #13
x tabanında logaritma alırsak
sonsuz taneden bir eksik tane x başa çarpan olarak gelir ve bu x tabanındalog2 olur
yani
2=logx2
buradan da x =√2 bulunur
kusura bakmayın telefondan yazınca ayrıntıya giremiyorum bununla idare edeceksiniz artık
hocam logaritma bilmeden nasıl çözebiliriz. ?
gereksizyorumcu 22:42 20 Tem 2011 #14 hocam logaritma bilmeden nasıl çözebiliriz. ?
sonsuz bir katlı üs alma işlemi olduğunu düşn ilk (en sol ve alttaki) x in kuvveti de sonsuz katlı x lerden oluşur ve soru bize bu sonsuz katlı üs işleminin değerini 2 vermiş yani x²=2 → x=√2 olur.
gündüz yazdığım gibi bu işlemde 4 değeri bnce sorunlu çünkü böyle bir sonsuz katlı üs işleminin sonucu 4 olamıyor. ayrıntılı bakmak gerekir ama galiba onun için de limit e olabilir. (ya sonsuza gidiyodur ya da en fazla e değeri alabiliyordur gibi)
ayrıca bu
x
xxx..=4
kabulünün yanlışlığını şuradan da görebiliriz, bunun doğruluğu üzerine işlem yapıldığında x=√2 bulunurki bir sürekli fonksiyonda cevap bazen 2 bazen 4 olamaz.
peki hangisi doğru cevap dersek 2 doğru olan. sonsuz katlı √2 lerin üs işleminin sonucu 2 çıkıyor.
4 olmadığını kuvvet kısmında kalan sayının her zaman 2 den az olan ama limit olarak 2 ye (alttan) giden bir sayı olduğundan hareketle de görebiliyoruz.
mürşde 23:00 20 Tem 2011 #15 x tabanında logaritma alırsak
yani
2=logx2
buradan da x =√2 bulunur
Yok hocam estağfirullah ne kusuru.Asıl siz kusura bakmayın.Logaritma bilmiyorum.O yüzden bu açıklamadan anlamadım ama diğerinden anladım gibi.Mantığını kavrdım.Teşekkürler...