MatematikTutkusu.com Forumları

Sudoku sorusu

1 2 3 Son
burak çetin 23:19 05 Mar 2011 #1
Sudoku kurallarına uygun 9x9 kaç kare oluşturulabilir? (matematiksel bir yol ile bulunabilir mi)

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 11:05 06 Mar 2011 #2
şimdi güleceksiniz belki ama sudokunun kurallarını tam olarak bir yazar mısınız?
tabi baştan belirteyim belki biz bulamayabiliriz bu sonucu ama kurallar belli ise matematiksel bir yolla istediğiniz değer kesinlikle bulunur.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 15:02 06 Mar 2011 #3
9!.8! oluyor galiba.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 16:10 06 Mar 2011 #4
9!.8! oluyor galiba.
sudokuda tam olarak kural nedir hocam?

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 17:00 06 Mar 2011 #5

Her satır ve sütünda, 1-9 arası sayıların 1 kez yazılması.
9!.8! olmuyor mu?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:47 06 Mar 2011 #6
sanki burda her 3x3 lük 9 karecikte de sayılar birer kez geçmiş eğer o şartlardan birisi değilse bu sorunun çözümü çok kolay yapılabilr hatta bnzeri bir soruyu söyleyeyim

bir satranç tahtasına birbirini tehdit etmeyecek şekilde 8 tane kale kaç değişik şekilde yerleştirilebilir.
burada kaleler her tekbir sayıyı temsil eder ve sorunun cevabı 9x9 tahta için mesela sadece 9 lar 9! şekilde yerleşir.
kalan karelere 8 leri 8! şekilde falan gidersek gözümden kaçan bişey yoksa bu sorunun cevabı da
superfaktöriyel(9) olur , oldukça büyük bir sayı.

belki bu sayıyı 4 e bölmemiz gerekebilir çünkü sudoku tahtasına 4 farklı açıdan bakabiliyoruz ve durumlar üst üste çakışacaktır.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 19:50 06 Mar 2011 #7
sanki burda her 3x3 lük 9 karecikte de sayılar birer kez geçmiş eğer o şartlardan birisi değilse bu sorunun çözümü çok kolay yapılabilr hatta bnzeri bir soruyu söyleyeyim

bir satranç tahtasına birbirini tehdit etmeyecek şekilde 8 tane kale kaç değişik şekilde yerleştirilebilir.
burada kaleler her tekbir sayıyı temsil eder ve sorunun cevabı 9x9 tahta için mesela sadece 9 lar 9! şekilde yerleşir.
kalan karelere 8 leri 8! şekilde falan gidersek gözümden kaçan bişey yoksa bu sorunun cevabı da
superfaktöriyel(9) olur , oldukça büyük bir sayı.

belki bu sayıyı 4 e bölmemiz gerekebilir çünkü sudoku tahtasına 4 farklı açıdan bakabiliyoruz ve durumlar üst üste çakışacaktır.
Bu nedir?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:54 06 Mar 2011 #8
9!.8!.7!....

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 19:59 06 Mar 2011 #9
Bu literatürde var mıydı, yoksa siz mi eklediniz?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 20:11 06 Mar 2011 #10
1 den n e kadarki sayıların faktöriyellerinin çarpımına süperfaktöriel deniyor yani literatürde var mı bilmiyorum ama ben uydurmadım , en kötü ihtimalle birisi uydurmuştur ben de ondan duyup kullanıyorumdur , valla ben uydurmadım

1 2 3 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm